07:39 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
0 0 0
Βρείτε μας

Απάντηση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφορικά με τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τα γεγονότα του 1922.

Για προσπάθεια της Τουρκίας να «διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα» που «προκαλεί θλίψη» και «την εκθέτει», κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας έτσι στη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί τους κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε», υπογράμμισε.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ μέσω του εκπροσώπου, καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να κινηθεί προς τον διάλογο.

«Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αρνούταν τη Γενοκτονία των Ποντίων και αναφερόταν με σκληρές εκφράσεις στη Μικρασιατική Καταστροφή και τα γεγονότα του 1922, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες «ρίχθηκαν στο Αιγαίο».

«Εάν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ρίχθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, θέλει να αντιμετωπίσει την Ιστορία της, πρέπει πρώτα να δει την έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, η οποία διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία, και τις Διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης που καταδίκασαν την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε», ανέφερε.

Αναφορικά με τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο Τούρκος διπλωμάτης διαμήνυε ότι «απορρίπτουμε τους αβάσιμους, ψευδείς, συκοφαντικούς, εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της Ιστορίας μας».

Καλούσε, τέλος, την ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει τον δρόμο του Ελ. Βενιζέλου «που υπέδειξε ως υποψήφιο για Νόμπελ ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ», να «παραμερίσει τις ονειροπόλες ιδεολογίες» και «να υιοθετήσει τις αρχές καλής γειτονίας και φιλίας».

Υπενθυμίζεται ότι στον χαιρετισμό στο συνέδριο των Ποντίων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα με την Τουρκία και την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη, λέγοντας:

«Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια. Και με μονομερείς ενέργειες διεκδικεί τον ρόλο ενός ιδιότυπου “τοπάρχη” στην ευρύτερη περιοχή. Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που εξαφανίζουν ελληνικά νησιά, πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλούν διμερείς συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταπατώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας».

Μιλώντας για τη συνάντηση με τον Ερντογάν, είπε ότι είχε απέναντι έναν ηγέτη που «μόλις είχε δεχθεί μια σοβαρή ήττα στο διπλωματικό επίπεδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παναγιωτόπουλος: Ο Ερντογάν ζήτησε να πέσουν οι τόνοι - Το Πεντάγωνο δεν είναι περιστερώνας

Δένδιας: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Τουρκία για υπογράψει τη συμφωνία

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
Tags:
ανακοίνωση, Ελλάδα, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK