01:05 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Για την ανάγκη ανάταξης της χώρας σε ζητήματα διαφθοράς μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρισκόμενος σε ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία και Διαφάνεια» η οποία οργανώθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σήμερα για την πτώση της Ελλάδας στην 67η θέση των κρατών με διαφθορά το 2018 κι ενώ βρισκόταν στην 58η θέση το 2015.

«Η κατάσταση αυτή ουσιαστικά αποτελεί μια εθνική απειλή. Πλήττει την αξιοπιστία της χώρας και αμαυρώνει το φιλότιμο της συντριπτικής πλειονότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Αποθαρρύνει τις επενδύσεις, οδηγεί σε απώλεια πολύτιμων πόρων και καταρρακώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και την πολιτική συνολικά. Διαβρώνει τους θεσμούς, τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό. Η ανάταξη της λοιπόν είναι μια προτεραιότητα που δεν σηκώνει δισταγμούς και αναβολές» σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία και Διαφάνεια» η οποία οργανώθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την την αποκατάσταση του κύρους της πολιτικής, αλλά και των λειτουργών της σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής με εξορθολογισμό των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής της διαφθοράς.

«Αναδιατάξαμε το τοπίο ελέγχου της διαφάνειας ιδρύοντας, με το πρώτο νομοσχέδιό μας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που, υπό την σκέπη της, ενοποιούνται έξι αυτοτελείς και αποσυνδεδεμένες υπηρεσίες που έχουν συναφές αντικείμενο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τις πρωτοβουλίες, υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης που όπως είπε είχε αναθέσει τον έλεγχο της διαφθοράς σε μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

«Η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας συνιστά σημαντικότατη καινοτομία. Θωρακίζει θεσμικά την αντιμετώπιση της διαφθοράς και δημιουργεί τις βάσεις για μια τεχνογνωσία, η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποτελεσματικότητα και μακριά από οποιαδήποτε κομματική παρέμβαση», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Tags:
ομιλία, Ελλάδα, διαφθορά, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK