21:44 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, θα τεθεί προς ψηφοφορία την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου.

Με ευρεία στήριξη ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Το προωθούμενο νομοθέτημα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ΜέΡΑ25 επιμένει στο «όχι», ενώ υπέρ τάσσονται οι εκπρόσωποι της Ν.Δ., του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου.

Στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών, κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους και οι τελευταίοι εκπρόσωποι ελληνικών κοινοτήτων, ομοσπονδιών ή οργανώσεων των ομογενών, οι οποίοι τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του νομοθετήματος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογράμμισε ότι «η δική μας θέση ήταν και είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού».

«Όμως αυτό δεν έχει την έγκριση 200 βουλευτών, και σε αυτή τη φάση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καθιερωθεί» κατέληξε.

Τι προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης

Να ψηφιστεί από 200 βουλευτές ο νόμος που θα προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια επικρατείας θα μπορούν να έχουν και ομογενείς, συμπεριλαμβάνοντας έτσι στο εκλογικό σώμα και αποδήμους.

  • Να μπορούν τα κόμματα να έχουν εκπροσώπους των αποδήμων στα ψηφοδέλτια επικρατείας.
  • Να μπορεί να ψηφιστεί νόμος με σχετική πλειοψηφία ο οποίος θα ρυθμίζει το πού θα προσμετράται η ψήφος των ομογενών (στις περιφέρειες ή μόνο στο σύνολο).
  • Να μπορεί με νόμο που θα ψηφιστεί από 180 βουλευτές να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης περιφερειών αποδήμων στο εξωτερικό.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, εκτός από την εγγραφή σε εκλογικό κατάλογο ελληνικού δήμου, είναι επίσης:

  • Διαμονή έως συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής.
  • Υποβολή φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη της ηλικίας και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α' βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψήφος αποδήμων: Την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο – Τι προβλέπει

Ψήφος ομογενών: Αυτή είναι η τελική πρόταση για την αναθεωρητέα διάταξη – Αστερίσκοι από ΣΥΡΙΖΑ

Tags:
Βουλή, Βουλή, Βουλή, ομογενής, ομογένεια, ψήφος ομογενών, ψήφος, εκλογικός νόμος, εκλογές, εκλογή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK