16:05 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τις ελληνοποιήσεις και τις νοθείες ελληνικών προϊόντων εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Με τετραπλές ποινικές διώξεις προειδοποιεί όσους εντοπιστούν να «ελληνοποιούν» ή να «νοθεύουν» ελληνικά προϊόντα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Παράλληλα, εξήγγειλε υψηλότερα πρόστιμα και αυστηρότερους ελέγχους, μιλώντας στο 8ο συνέδριο αγροτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη.

«Θα τιμωρηθούν αυστηρά όσοι πιαστούν. Το κυρωτικό πλαίσιο δεν είναι βαρύ και εγώ θα το βαρύνω», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οι ποινικές διώξεις θα είναι τετραπλές και οι διοικητικές κυρώσεις θα είναι πιο μεγάλες».

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι θα προβλεφθούν ποινικές διώξεις σε τέσσερα επίπεδα:

  • δίωξη για ΠΟΠ
  • παράβαση του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή
  • παράβαση του νόμου για αθέμιτο ανταγωνισμό
  • αυτεπάγγελτη δίωξη και υπό προϋποθέσεις για νόθευση προϊόντων με τις αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της νόθευσης του μελιού και το χαρακτήρισε «μεγάλο» ενώ παραδέχτηκε ότι «υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο» και κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να συνδράμει με μεθόδους, μέσω των οποίων θα μπορεί να διαπιστώνεται εάν έχει γίνει νοθεία.

Ανέφερε ακόμη ότι το ζήτημα της εξέτασης του γονιδιώματος του μελιού έχει τεθεί επί τάπητος ενώ σημείωσε, ότι σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση για τις ελληνοποιήσεις γίνεται εξαιρετικά δύσκολη αλλά εξέφρασε την αποφασιστικότητα του για την εξεύρεση λύσεων.

«Γίνονται εισαγωγές από την Κίνα, πάνε σε όμορες χώρες δικές μας, εκεί βαφτίζονται ευρωπαϊκά και μετά ως ευρωπαϊκά εισάγονται Ελλάδα και ανακατεύονται με ελληνικά μέλια». Έτσι, υπάρχει «υποβάθμιση προϊόντος, ψευδής δήλωση και παραπλάνηση του καταναλωτή και αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με το πώς φέρονται οι εταιρείες που κάνουν αυτή τη δουλειά», είπε χαρακτηριστικά για το μέλι.
Tags:
ελληνικά προιόντα, προιόντα, νοθεία, Μάκης Βορίδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK