00:54 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
0 20
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. 

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας, η πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων τέθηκαν στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Κατά την υποδοχή του κ. Βούτσιτς στο Προεδρικό Μέγαρο, ο ανώτατος πολιτειακός άρχων διαβεβαίωσε – μεταξύ άλλων – ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, την οποία ωστόσο κατηγόρησε ότι «δεν σέβεται τις βασικές αρχές» που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Όλα τα δείγματα τον τελευταίο καιρό, είναι στην κατεύθυνση της παραβίασης θεμελιωδών αρχών του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.

Κατήγγειλε δε, ότι «η Άγκυρα παραβιάζει ή επιχειρεί να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», ενώ «δεν σέβεται το έδαφος, τα σύνορα και την ΑΟΖ της Ελλάδας που είναι έδαφος, σύνορα και ΑΟΖ της Ε.Ε.».

Συνάντηση Βούτσιτς - Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο
© Sputnik /
Συνάντηση Βούτσιτς - Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο

Ειδική μνεία έκανε και στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, διαμηνύοντας ότι πρόκειται για ένα μνημόνιο με «τεράστια σημασία».

«Από πλευράς νομικής και θεσμικής είναι ανυπόστατο, δεν είναι απλώς παράνομο ή παράτυπο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι» διαμήνυσε, με νόημα.

Έθεσε μάλιστα, και ζήτημα νομιμοποίησης της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στην Τρίπολη, καθώς η Βουλή της αφρικανικής χώρας, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, είναι αντίθετη, όπως αντίθετος είναι και ο αρχηγός του στόλου της Λιβύης.

«Ουδείς γνωρίζει ποιον εκπροσωπεί ο εμφανιζόμενος ως πρωθυπουργός της Λιβύης» σχολίασε, χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχεται τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Προεδρικό Μέγαρο
© Sputnik /
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχεται τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Προεδρικό Μέγαρο
Και συμπλήρωσε: «Το μνημόνιο αυτό παραβιάζει όλες τις αρχές του δικαίου της θάλασσας, καθώς γι’ αυτό δεν υπάρχει Ρόδος και Κρήτη στο χάρτη».

«Εμείς οι Έλληνες μαζί με την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε τις αυθαιρεσίες της τουρκικής ηγεσίας» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Διευρυμένες επαφές αντιπροσωπειών Ελλάδας - Σερβίας
© Sputnik /
Διευρυμένες επαφές αντιπροσωπειών Ελλάδας - Σερβίας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ξεκαθάρισε ότι το Βελιγράδι θα αναγνωρίζει πάντα το έδαφος και την ακεραιότητα της Ελλάδας, όπως και της Κύπρου.

«Εμείς έχουμε υπογράψει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης και θα υποστηρίζουμε πάντοτε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και η στάση μας αυτή θα παραμείνει αμετάβλητη και στο μέλλον» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ευχαριστήσει τον κ. Παυλόπουλο για τις εξηγήσεις και τις διευκρινίσεις, όσον αφορά την «τελευταία κρίση που αφορά τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας».

Υπενθύμισε δε, ότι «εμείς υποστηρίζουμε την Ελλάδα σε διάφορες πρωτοβουλίες σε διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς». 

«Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα συνδεθούμε με σιδηρόδρομο, ώστε να έχουμε σιδηροδρομικό άξονα από την Βουδαπέστη μέχρι τον Πειραιά, ο οποίος θα αποτελέσει μια επιβεβαίωση της καλής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας» κατέληξε ο κ. Βούτσιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διπλωματικός πυρετός για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Επικοινωνία Δένδια με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
Tags:
Σερβία, Λιβύη, Τουρκία, Προεδρικό Μέγαρο, Προκόπης Παυλόπουλος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, Αλεξάνταρ Βούτσιτς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK