06:08 07 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (330)
0 10
Βρείτε μας

Για αρραγές και ενιαίο μέτωπο εναντίον της Τουρκίας έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Σε θετικό κλίμα εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με κεντρικό θέμα συζήτησης την «τουρκική προκλητικότητα» και την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και τη χθεσινή (σ.σ. Δευτέρα) συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε.

«Διαπιστώσαμε εθνική σύμπνοια και ομόνοια, αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο στη φαρέτρα μας» δήλωσε, μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Πρόσθεσε δε, ότι «αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», ενώ επανέλαβε ότι μπορούμε να επιλύσουμε «όλα τα προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, γνωστοποίησε ότι «εκφράστηκε η αποφασιστικότητα, με την οποία η Ελλάδα εκφράζει τις θέσεις της ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης».

Τόνισε δε, ότι η Αθήνα «θα συνεχίσει να υπερασπίζει αποτελεσματικά τα συμφέροντά της»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, υποστήριξε ότι «υπήρξε κοινή αντίληψη για ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της Τουρκίας».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι «ήρθαμε ως πατριωτική δύναμη ευθύνης και συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να αποκτήσουμε αρραγές μέτωπο.

«Στόχος είναι να αποκρούσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας» έσπευσε να συμπληρώσει, ζητώντας από την κυβέρνηση να βρει το νήμα της δικής μας ενεργής εξωτερικής πολιτικής».

Αξίωσε δε, να ενεργοποιηθούν οι υπάρχουσες κυρώσεις προς την Τουρκία, αλλά και να επεκταθούν, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει λόγος σύγκλισης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Για αρραγές εθνικό μέτωπο μίλησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής. «Προσπαθούμε να ανατρέψουμε και να αντιστρέψουμε τετελεσμένα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, υποστήριξε ότι «ακούσαμε τον υπουργό (σ.σ. Νίκο Δένδια), ανταλλάξαμε απόψεις και παρά τις επιμέρους διαφωνίες, το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές».

Ξεκαθάρισε δε, ότι «οι διχοτομήσεις του παρελθόντος, δεν εκδηλώθηκαν ούτε στο Συμβούλιο, ούτε στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής».

Επανέλαβε τέλος, το αίτημα του ΚΙΝΑΛ για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει απευθείας ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έσπευσε να επιβεβαιώσει την αποστολή των δύο επιστολών προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τα δύο έγγραφα έχιυβ ως αποδέκτες τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων, στην πρώτη επιστολή αναφέρεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών».

Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Τονίζεται δε, ότι «η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)».

Στην επιστολή, παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι «η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκουίλα Σαλέχ Άισα, προς τον γ.γ. του ΟΗΕ».

«Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή» καταλήγει η πρώτη επιστολή.

Παρεμφερές είναι το περιεχόμενο και της δεύτερης επιστολής. Σ’ αυτήν εξηγείται ότι η σύναψη της «συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και «ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα.

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Καλείται τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να «απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή».

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (330)
Tags:
ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Δένδιας, κόμμα, πολιτικοί, πολιτική, Τουρκία, ελληνοτουρκικά, Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, εξωτερική πολιτική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK