15:30 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
0 0 0
Βρείτε μας

Τη λήψη της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία καταγγέλλεται ως παράνομο το Mνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ.

Ο κ. Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, δήλωσε την Τετάρτη (11/12) σχετικά με την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης ότι ελήφθη και απέφυγε να σχολιάσει ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

Ειδικότερα, είπε:

«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους».

Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έσπευσε να επιβεβαιώσει την αποστολή των δύο επιστολών προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Τα δύο έγγραφα έχουν ως αποδέκτες τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι δύο επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ

Μεταξύ άλλων, στην πρώτη επιστολή αναφέρεται ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών».

Τονίζεται δε, ότι «η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ)».

Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Η επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Στην επιστολή, παράλληλα, επαναλαμβάνεται ότι «η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκουίλα Σαλέχ Άισα, προς τον γ.γ. του ΟΗΕ».

«Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή» καταλήγει η πρώτη επιστολή.

Παρεμφερές είναι το περιεχόμενο και της δεύτερης επιστολής. Σ’ αυτήν εξηγείται ότι η σύναψη της «συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και «ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα.

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Καλείται τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να «απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή».

Επιστολή και του προέδρου της λιβυκής Βουλής

Στο μεταξύ, αντίστοιχη επιστολή έστειλε τη Δευτέρα και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αγκίλα Σάλεχ Άισα χαρακτήρισε ως «παράνομη οντότητα» την κυβέρνηση της Τρίπολης και κάλεσε τον κ. Γκουτέρες να κηρύξει ανυπόστατο το μνημόνιο κατανόησης – συνεργασίας. Εξήγησε δε, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο της Λιβύης προσφάτως καταψήφισε τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο Άισα αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα την Πέμπτη, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Ελλήνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης για συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Όλη η διεθνής κοινότητα είναι με το μέρος μας

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Σε δύο χρόνια η ενεργοποίηση των θαλάσσιων συνόρων

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
Tags:
συμφωνία, επιστολή, Λιβύη, Τουρκία, μνημόνιο συνεργασίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK