16:31 03 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με το «ναι» 288 βουλευτών, πλην εκείνων του «ΜέΡΑ 25», υπερψηφίστηκε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε, σε μια ιστορική Ολομέλεια, το βράδυ της Τετάρτης (11/12), το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και, μάλιστα, με 288 «ναι» σε σύνολο 296 ψηφισάντων.

Ειδικότερα, το σχετικό νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του «ΜέΡΑ25» καθώς -σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη- «σε αυτό υπάρχει εμπάθεια και υποκρισία».

Όπως επισημαίνεται από κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα ψήφισε «ναι» και επί της αρχής και επί των άρθρων, με εξαίρεση το Άρθρο 4 για το οποίο επελέγη το «παρών», σύμφωνα με τα όσα επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Άρθρο 4 αφορά στον τρόπο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων του εξωτερικού.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών

 • Αύξηση των βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15
 • Κάθε κόμμα θα έχει τουλάχιστον τρεις υποψηφίους ομογενείς βουλευτές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο ένας θα τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων.
 • Οι εκλογείς, στα τμήματα του εξωτερικού, θα επιλέγουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν χωρίς να βάζουν σταυρό προτίμησης.
 • Συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα και ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη (σ.σ. θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων)
 • Επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού κάθε οκτώ χρόνια
 • Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους. Ο ελάχιστος αριθμός για τη συγκρότηση εκλογικού τμήματος, είναι οι 40 εκλογείς.
 • Η ψήφος των Ελλήνων ομογενών θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και στη συνολική κατανομή των εδρών.
 • Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν  οι εκλογείς, οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση  Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
 • Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης, εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. 
 • Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από τη ψήφιση του νόμου.
 • Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με δημόσια έγγραφα.

- Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

- Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ. ένσημα) της ημεδαπής.

- Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπαράζ ανακοινώσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

Tags:
ψήφος ομογενών, Νομοσχέδιο, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK