09:59 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στη στρατηγική της Ελλάδας εν όψει της Συνόδου Κορυφής, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη γειτονική Τουρκία.

Ευρεία ευρωπαϊκή «ομπρέλα» ενώπιον των τουρκικών προκλήσεων επιδιώκει η Ελλάδα, όπως διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

«Υπάρχει ένα πλαίσιο επαφών του πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας με άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, ώστε να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία απέναντι στις παράνομες, κατά το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειές της με αποκορύφωμα την άκυρη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Ειδική μνεία έκανε και στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, με τον κ. Πέτσα να σημειώνει ότι ικανοποιούνται τρία θέματα που τέθηκαν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας,  η ρητή αναφορά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και η διατύπωση της ανεπιφύλακτης στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Και εξήγησε: «Αυτά τα τρία πράγματα δίνουν την πολιτική “ομπρέλα”, ώστε όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της ΕΕ αλλά και οι υπουργοί να μπορέσουν να εξειδικεύσουν ένα πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα ακόμα και με κυρώσεις, αν χρειαστεί».

Διαβεβαίωσε δε, ότι «η Ελλάδα θα έχει δίπλα της όλους τους συμμάχους της, αν χρειαστεί και ελπίζουμε να μη χρειαστεί».

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προβλέπει την απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία χαρακτηρίζεται ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα, αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρεται, χαρακτηριστικά.

Και προστίθεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας».

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης

Στο μεταξύ, εντείνεται η διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας για τη διεθνή καταδίκη της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση μίας ρητής δήλωσης εκ μέρους των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς την κατεύθυνση της αποδοκιμασίας των τουρκικών ενεργειών στη θάλασσα της Μεσογείου.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να θέσει εκ νέου το ζήτημα των κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, εφόσον συνεχίσει να «μην σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφάνηκε και από το πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύναται να υπολογίζει στην «ισχυρή στήριξη» μιας σειράς κρατών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Κύπρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Πέμπτης και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Tags:
Σύνοδος Κορυφής, Σύνοδος Κορυφής, Σύνοδος Κορυφής, Σύνοδος, Λιβύη, Τουρκία, Κυβέρνηση, Κυβέρνηση, Στέλιος Πέτσας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK