04:20 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (305)
0 0 0
Βρείτε μας

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει ειδική παράγραφος που αναφέρεται στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ενώ εκφράζεται και η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμφωνία με τη Λιβύη δεν κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, ενώ δεν παράγει έννομες συνέπειες, θα στείλουν οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο του δείπνου κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που επικαλείται το real.gr, η παράγραφος που θα αναφέρεται στη συμφωνία προστέθηκε στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η παράγραφος αναφέρει: «19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Η Σύνοδος ξεκινάει στις 15:00 με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Σασόλι και θα ακολουθήσει συζήτηση των ηγετών για την κλιματική αλλαγή.

Στο δείπνο θα συζητηθεί επίσης ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ). Η συζήτηση θα βασιστεί σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων με αριθμητικά στοιχεία που εκπόνησε η φινλανδική προεδρία, όπως ζήτησαν οι ηγέτες τον Οκτώβριο.

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσουν άλλα ζητήματα, όπως η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, οι σχέσεις με τη Ρωσία, η εταιρική σχέση ΕΕ-Αφρικής και η κατάσταση σχετικά με τον μηχανισμό επίλυσης των διαφορών του ΠΟΕ.

Τι θέλει η Αθήνα από τη Σύνοδο Κορυφής

Επιδίωξη της Αθήνας από την πρώτη στιγμή ήταν η ρητή αποδοκιμασία από τους ευρωπαίους ηγέτες των τουρκικών ενεργειών στη Μεσόγειο.

Όπως έγινε γνωστό για το θέμα θα έχει επαφές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του και για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η στάση του ΟΗΕ

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι επιστολές της ελληνικές πλευράς προς τον ΟΗΕ δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς το πρώτο σχόλιο αναφέρει ότι «η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους».

Την Πέμπτη, η Άγκυρα κατέθεσε επίσημο έγγραφο που περιγράφει αναλυτικά τα θαλάσσια σημεία, εντός των οποίων καθορίζονται οι θαλάσσιες ζώνες Τουρκίας και Λιβύης.

Συζητήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης

Η Αθήνα αναπτύσσει πρωτοβουλίες και σε ό,τι αφορά τη Λιβύη ορίζοντας ειδικό απεσταλμένο τον πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη.

Παράλληλα, νωρίς το απόγευμα αναμένεται η συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Άισα, με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καταψηφίσει τη συμφωνία με την Τουρκία, αποστέλλοντας μάλιστα και σχετική επιστολή στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ.

Υψηλούς τόνους διατηρεί η Τουρκία

Η Άγκυρα εξακολουθεί στον δρόμο της αντιπαράθεσης με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ να αμφισβητεί ότι υπάρχει κάποιο κενό στη συμφωνία με τη Λιβύη που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να έχει αντιρρήσεις.

Μάλιστα έστειλε μήνυμα ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να προχωρήσει σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδειά της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη ορίζει το ΥΠΕΞ

Ρώσος Πρέσβης για συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο - Απαιτείται σύνεση

Σύνοδος Κορυφής: «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (305)
Tags:
Κυπριακή ΑΟΖ, Ανατολική Μεσόγειος, Κύπρος, ελληνοτουρκικά, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Σύνοδος Κορυφής, Λιβύη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK