09:22 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, φέρεται να δήλωσε - σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ - ότι «ο στρατός εκτός από τη φύλαξη των συνόρων, φροντίζει και για την εσωτερική ασφάλεια».

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η φερόμενη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι «ο στρατός εκτός από τη φύλαξη των συνόρων, φροντίζει και για την εσωτερική ασφάλεια».

H συγκεκριμένη φράση ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο αναβάθμισης των F-16 και των Mirage – 2000.

Μεταξύ άλλων, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε τα εξής:

«Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ήταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος στο Παρίσι την τελευταία φορά που ο στρατός “μεριμνούσε” για την εσωτερική ασφάλεια και να έχει ξεχάσει, αλλά τώρα οφείλει να πει ξεκάθαρα:

Έχει δώσει ο ίδιος τέτοια εντολή στον Υπουργό του, όπως ανατριχιαστικά ανακοίνωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή;»

«Εάν ναι, τα πράγματα είναι σοβαρά. Εάν όχι, να τον διαψεύσει το γρηγορότερο, γιατί παρόμοιες δηλώσεις αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία μας» κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«UAV από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Λιβύη»

Στο μεταξύ, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις επαφές του υπουργείου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στην παραγωγή των πρώτων «made in Greece» UΑV.

«Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV» τόνισε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage.

Αποκάλυψε δε, ότι καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ το καλοκαίρι στη Θεσσαλία θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη δοκιμή.

Μάλιστα, έσπευσε να σημειώσει με νόημα ότι στην Τουρκία χρειάστηκαν 15 χρόνια για να αναπτύξουν το δικό τους UAV, αλλά «εμείς, δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ και η ελληνική προσπάθεια θα έχει σύντομα αποτέλεσμα».

Όσον αφορά την προμήθεια τριών UAV από τις ΗΠΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι θα έχουν στρατηγικές και εποπτικές δυνατότητες από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Λιβύη.

«Και μην μου πείτε ότι δεν πρέπει να ελέγχουμε την περιοχή μέχρι τη Λιβύη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και ότι πρέπει να πηγαίνουμε μόνο από τον Έβρο έως την Κρήτη» τόνισε, κάνοντας έμμεση αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι εντός των επόμενων μηνών θα εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) και η προμήθεια δύο ακόμη UAV από το Ισραήλ.

Tags:
ασφάλεια, ΣΥΡΙΖΑ, υπουργός Άμυνας, Υπουργείο Άμυνας, άμυνα, Νίκος Παναγιωτόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK