14:36 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
0 0 0
Βρείτε μας

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. αναφέρεται ότι «το λεγόμενο μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών, αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Για σαφέστατη, απόλυτη απομόνωση της Άγκυρας κάνει λόγο το Μαξίμου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ υπογραμμίζει την απόλυτη ικανοποίηση της Αθήνας για το μήνυμα που έστειλε η Ε.Ε. στην Τουρκία.

Όπως σχολιάζουν από την κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η σχετική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρη και σαφής. Η ΕΕ τονίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες. Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχει απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Πάντως όπως επισημαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, το αν θα φτάσει στην Τουρκία το ξεκάθαρο μήνυμα είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και η επόμενη ημέρα βρίσκει την Τουρκία σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

Εξάλλου, ικανοποίηση υπάρχει και για τη συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καθώς και αισιοδοξία για την άντληση των αναγκαίων πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη των περιοχών που αναμένεται να πληγούν στον τομέα της απασχόλησης από την αναπόφευκτη αλλαγή του καινούργιου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης όπως πρωτίστως η Δυτική Μακεδονία αλλά και η Πελοπόννησος.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. αναφέρεται ότι «το λεγόμενο μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών, αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ανατολική Μεσόγειος: Drone θα συνοδεύουν τα τουρκικά γεωτρύπανα

Στήριξη Γαλλίας-Γερμανίας στην Ελλάδα για τις τουρκικές προκλήσεις

Σέρμπος στο Sputnik: Η Ευρώπη δεν έχει να προσφέρει καρότο στην Τουρκία, για να βγάλει και μαστίγιο

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
Tags:
Λιβύη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία, Κυβέρνηση, Μέγαρο Μαξίμου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK