12:53 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «αν κάποιος θέλει να εισέλθει στα χωρικά ύδατα, θα πρέπει πρώτα να του πουν ότι εισέρχεται παράνομα στα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί κίνδυνος για το σκάφος. Αλλά η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο».

Την εκτίμηση ότι τα πράγματα δεν θα βγουν εκτός ελέγχου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία τονίζοντας ότι «φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αλλά αν φοβάμαι; Όχι, δεν φοβάμαι».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, αναγνώρισε ότι υπάρχει μία οξυμένη κατάσταση και επανέλαβε ότι το μνημόνιο που υπεγράφη με τη Λιβύη «είναι παράνομο και άκυρο».

«Όλοι συμφωνούν σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική, η Ρωσία, η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι προκλητικό και παράνομο» πρόσθεσε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα απομονώνεται όλο και περισσότερο σε αυτό το ζήτημα. «Καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Γιατί, εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε.

«Απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει μόνη της το προσφυγικό»

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο η Ελλάδα να αντιμετωπίζει το ζήτημα μόνη της.

«Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα του Δουβλίνου. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια σύμβαση για το άσυλο και την μετανάστευση, όπως είχε υποσχεθεί η Κομισιόν, και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δίκαιο επιμερισμό βαρών» ανέφερε.

Προσθέτει ότι η βασική ιδέα των προτάσεων που συζητούνται «είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας χορήγησης ασύλου να γίνεται απευθείας σε άλλες χώρες».

«Η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο»

Υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κύκλωμα διακίνησης: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, όταν έρχεστε στην Ελλάδα και γνωρίζετε ότι δεν έχετε κανένα δικαίωμα διεθνούς προστασίας,  θα σας στείλουμε πίσω».

Σε σχέση με εκείνους που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η ακτοφυλακή «δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο».

«Αν κάποιος θέλει να εισέλθει στα χωρικά ύδατα, θα πρέπει πρώτα να του πουν ότι εισέρχεται παράνομα στα χωρικά ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί κίνδυνος για το σκάφος. Αλλά η ακτοφυλακή δεν είναι επιτροπή υποδοχής ή ταξιδιωτικό γραφείο. Προορίζεται για να φρουρεί τα σύνορα και, φυσικά, να σώζει όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Η θάλασσα έχει σύνορα. Είναι απλώς πολύ πιο δύσκολο να τα παρακολουθεί κανείς. Αλλά η διαχείριση των συνόρων είναι το αποκλειστικό προνόμιο του κράτους» σημείωσε.
Tags:
Τουρκία, Λιβύη, ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK