15:00 03 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μετατράπηκε η σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε και σε αυτούς που έχουν τη μεσαία περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτούς δηλαδή, που εσείς όλα αυτά τα χρόνια τους τσακίσατε, τη μεσαία τάξη», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος, με παρέμβασή του, κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίζει στο ΣΥΡΙΖΑ τη μεγαλύτερη συμβολή στη θέσπιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε από τον κ. Σκυλάκάκη να παραδεχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατομμύρια.

«Επειδή η ΝΔ πανηγυρίζει, κατά την διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού για την φοβερή μείωση του ΕΝΦΙΑ που έκανε, θα ήθελα από τον κ. Σκυλακάκη να απαντήσει: Μείωσε ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ τον ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκ.; Η ΝΔ έκανε μείωση κατά 205 εκ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκ. για το 2020, άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκ.;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στα παραπάνω ο κ. Σκυλακάκης απάντησε λέγοντας πως ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 22% και το 21% της μείωσης προήρχετο από απόφαση της νέας κυβέρνησης.

«Τα νούμερα στον προϋπολογισμό, δεν έχουν να κάνουν με τα ποσοστά των μειώσεων, για τον πολύ απλό λόγο ότι έχει αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Έχουμε μια σοβαρά αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ. Για την επόμενη χρονιά, προχωράμε σε μια διόρθωση. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για προαπαιτούμενο που δεν υλοποίησε. Αυτή η διόρθωση-που είναι σωστή να γίνει- είναι όλοι να πληρώνουν, με βάση την πραγματική τους περιουσία, και όχι πλασματική. Αυτό θα προχωρήσει από την κυβέρνησή μας, θα φέρει επιπρόσθετα έσοδα και ένα μέρος αυτών των εσόδων, μεγάλο, το συντριπτικό, θα επιστρέψει στους πολίτες, με πρόσθετη μείωση των συντελεστών», πρόσθεσε.

Τη σκυτάλη από την κυβέρνηση πήρε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ο οποίος παραδέχτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% για περιουσίες ιδιοκτησίας, μέχρι 60.000 ευρώ, 260 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτό στην πράξη δεν έγινε ποτέ. Η δική μας κυβέρνηση νομοθέτησε και για πρώτη φορά μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ είδαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε ωστόσο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι 22%, δηλαδή συν 205 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας πως δόθηκε σε αυτούς που έχουν τη μεσαία περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Κάναμε μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλες τις περιουσίες, στηρίζοντας πρώτα τη φτωχή περιουσία και μετά τη μεσαία περιουσία», υπογράμμισε.

Τον λόγο πήρε ξανά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος σημείωσε πως οι παρατηρήσεις των δύο βουλευτών της ΝΔ απαντούν θετικά στα όσα ρώτησε ο ίδιος νωρίτερα.

«Απλώς ο κ. Σκυλακάκης απάντησε εκτός θέματος και ο κ. Βεσυρόπουλος προσέθεσε το εκπληκτικό επιχείρημα ότι η μείωση του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε στα εκκαθαριστικά μετά την νομοθέτηση της μείωσης της ΝΔ και είναι σαν να την έκανε και αυτή η ΝΔ. Επιπλέον είχε την καλοσύνη ο κ. Βεσυρόπουλος να αποδεχθεί ότι: Η ΝΔ δεν έκανε μείωση 22% στον ΕΝΦΙΑ όπως ισχυρίζονται, παρά μόνο ένα μέρος αυτής. Ότι η ΝΔ δεν έκανε τίποτα για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων (το 63%), δηλαδή όσους και όσες έχουν περιουσία έως 60.000. Ήταν και κάπως φειδωλός με την αλήθεια, βέβαια, όταν υπονόησε ότι η μείωση που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε μόνο τις περιουσίες ως τις 60.000 κάτι το οποίο είναι προφανώς ψευδές. Για το ότι η συμβολή της ΝΔ στην μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 63 εκ. απάντησαν κατ' αναλογία της γνωστής έκφρασης: "Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω"...», κατέληξε.
Tags:
ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, κόντρα, Προϋπολογισμός, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK