ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (322)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.

Ως ανύπαρκτη και επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην περιοχή, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η νέα δήλωση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επήλθε, στο περιθώριο της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη.

​Ο κ. Δένδιας - μεταξύ άλλων - έθεσε εκ νέου τις ελληνικές θέσεις και απόψεις, κάνοντας λόγο για ένα παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο.

«Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον γενικό γραμματέα ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα και ότι υπεγράφησαν από μια κυβέρνηση που δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση, από τη συμφωνία του Σεϊράτ για τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία» τόνισε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Δένδιας έθεσε ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση των συμμαχιών με τις χώρες της Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Την Παρασκευή, παράλληλα, θα βρεθεί στη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας.

Υπενθυμίζεται ότι το διπλωματικό «σπριντ» της Αθήνας ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση του μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα των δύο πλευρών.

Η Ελλάδα, μάλιστα, από την πρώτη στιγμή, έστειλε επιστολές τόσο στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τις τουρκικές ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, να ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, όπως και τη Βουλή.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη και ορισμένα τμήματα στα δυτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Επιμένει ο Ερντογάν σε γεωτρήσεις, βλέπει αντιστροφή των Σεβρών

Συνθήκη των Σεβρών: Τι προέβλεπε η συμφωνία που «θυμήθηκε» ο Ερντογάν

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (322)
Tags:
Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Νίκος Δένδιας, Αντόνιο Γκουτέρες, ΟΗΕ, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK