10:00 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε μείωση εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020, καθώς και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες».

Παράλληλα, εξήγγειλε ότι μέσα στο έτος, θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη, είπε ότι μιλάει για τα στρώματα της κοινωνίας που δεν προσδιορίζονται αποκλειστικά και μόνο από το εισόδημά τους, αλλά από την αντίληψη που έχουν για τη ζωή τη διάθεσή τους να δουλέψουν. «Μεσαία τάξη είναι όλοι αυτοί που ντύνονται απλά όμως ξέρουν και να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει», συνέχισε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει και θα πετύχει μείωση των πλεονασμάτων το 2021.

«Είστε παραγωγός απάτης κ. Τσίπρα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα παραγωγό απάτης. «Η απάτη και το ψέμα είναι λέξεις απαγορευμένες για εσάς» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια μετά από μια μεγάλη απώλεια. Αν κρίνω από το ύφος σας σήμερα είστε ακόμα στο στάδιο του θυμού εύχομαι να φθάσετε στο στάδιο της αποδοχής χωρίς να περάσετε από τα άλλα στάδια» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τόνισε πως οι πολίτες επιβραβεύουν τη συνέπεια λόγων και πράξεων της κυβέρνησης.

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων» υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάλυψε δημοσιονομικό κενό εντός του πρώτου πεντάμηνου, ενώ μείωσε νωρίτερα από όσο αναμενόταν τον ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που κατατέθηκε νωρίτερα και το επίδομα θέρμανσης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για Προϋπολογισμό ελπίδας, δράσης και αποτελέσματος, με δύο χαρακτηριστικά: 

  • Συνδυασμό κοινωνικής φροντίδας με ανάπτυξη.
  • Είναι ρεαλιστικός ενώ παράλληλα στρέφεται με αισιοδοξία στο αύριο δίνοντας σημασία σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια.

«Οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από έσοδα που θα φέρει η ανάπτυξη»

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από έσοδα που θα φέρει η ανάπτυξη, καθώς και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η αγορά ακινήτων θα αποτελέσει κύριο βραχίονα αναπτυξιακής πολιτικής για την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη φιλική στο περιβάλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η ΔΕΗ θα πρωτοστατεί στο νέο περιβάλλον, σημειώνοντας πως τριπλασιάστηκε η αξία της, ενώ έκανε εκ νέου λόγο για οριστική απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το 2028 και μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει πρώτη μεταξύ των χωρών στην Ευρώπη αυξημένη χρηματοδότηση από τα 100 εκατομμύρια του ταμείου για την δίκαιη μετάβαση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας, με σύμμαχο την κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έγινε «μνημονιακότερος των μνημονιακών» επιβάλλοντας περισσότερους φόρους από όσους ζητήθηκαν. Απευθυνόμενος, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι πολίτες σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή».

«Ισχυρή οικονομία σημαίνει ισχυρή πατρίδα»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα τονίζοντας πως ισχυρή οικονομία σημαίνει ισχυρή πατρίδα. Όπως είπε, η Ελλάδα μένει πιστή στο διεθνές δίκαιο και τις ισχύουσες συμφωνίες.

«Δεν διεκδικεί τίποτα αλλά δεν εκχωρεί και τίποτα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία», συμπληρώνοντας ότι «δεν προσερχόμαστε σε αυτό το διάλογο ούτε πιεζόμενοι ούτε από θέση αδυναμίας, πολύ περισσότερο υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων».

Σχολιάζοντας αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους», επεσήμανε ότι «είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό και διαπραγματευόμαστε για το δικό του συμφέρον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσίπρας: Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους - Γεμάτος απάτες ο προϋπολογισμός

Κριτική της ελάσσονος αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό: Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή

Tags:
φοροελαφρύνσεις, Νέα Δημοκρατία, Νέα Δημοκρατία, Βουλή, Βουλή, Προϋπολογισμός, ΕΝΦΙΑ, Κυβέρνηση, Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK