16:32 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την πεποίθησή του πως με την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ προστατεύονται αποτελεσματικά τα ευρήματα στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο κ. Καραμανλής, με τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη να κάνει λόγο για παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης και την επανατοποθέτησή τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής χαιρέτισε την απόφαση του ΚΑΣ και τόνισε πως αυτή η απόφαση πιστοποιεί με τον πιο οριστικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η λύση την οποία έχουμε επιλέξει επιτυγχάνει αυτό που όλοι θέλουμε: και Μετρό και αρχαία. Και μάλιστα προστατεύει τα ευρήματα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

«Οι πολίτες συμφωνούν, η Αυτοδιοίκηση συμφωνεί, οι παραγωγικές τάξεις της πόλης συμφωνούν, οι υπεύθυνοι για το έργο συμφωνούν, τώρα συμφωνεί και το αρμόδιο αρχαιολογικό όργανο. Ας ακούσουμε και τους ειδικούς επιστήμονες λοιπόν. Είναι ώρα να αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις που πλέον δεν έχουν κανένα νόημα, να πάψουμε να πολιτικοποιούμε το ζήτημα και να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Για να έχει ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο μέχρι τον Απρίλιο του 2023» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στην απόφαση του ΚΑΣ: Τίποτα δεν έχει τελειώσει

Την αντίθεσή του στην απόφαση του ΚΑΣ εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό παραβιάζει την αρχαιολογική νομοθεσία, επιμηκύνει τη χρονική διάρκεια αποπεράτωσης του Μετρό, και αυξάνει το κόστος του έργου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει επίσης λόγο για «προειλημμένη απόφαση» και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη σωτηρία των αρχαίων με κάθε μέσο, σημειώνοντας πως «ο δρόμος είναι μακρύς και τίποτε δεν έχει τελειώσει».

«Η πρόταση υπέρ του κατακερματισμού και της μετακίνησης των αρχαιοτήτων ενέχει μεγάλους κινδύνους για καταστροφή σημαντικού μέρους αυτών των μοναδικών και ανυπολόγιστης αξίας για την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης, αρχαιολογικών ευρημάτων», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρεται στη συγκέντρωση υπέρ της παραμονής των αρχαίων, που έγινε την Τρίτη στο σταθμό Βενιζέλο και υπογραμμίζει πως η γνωμοδότηση του ΚΑΣ έρχεται σε αντίθεση με τη γνώμη επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ταχιάος για Μετρό Θεσσαλονίκης και απόφαση ΚΑΣ: Ξεκινάμε τις μελέτες κατασκευής

Μετρό Θεσσαλονίκης: «Σήμερα πενθούμε για τα αρχαία» λέει η Πρόεδρος Ελλήνων Αρχαιολόγων

 

Tags:
Κώστας Καραμανλής, ΣΥΡΙΖΑ, αρχαιολογικά αντικείμενα, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αρχαία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK