06:03 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφτηκε τη Βεγγάζη και το Κάιρο, όπου επανέλαβε την «απόλυτη ακυρότητα» των μνημονίων συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Την «απόλυτη ακυρότητα» των μνημονίων συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατόπιν της ολοκλήρωσης των επισκέψεών του σε Βεγγάζη και Κάιρο.

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Και πρόσθεσε: «Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή».

​Όσον αφορά την επίσκεψη στην Αίγυπτο, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σουκρί.

​«Συζητήσαμε αφενός τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά τη Βεγγάζη, έδρα της κυβέρνησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο «ανυπόστατων συμφωνιών» που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις.

​Ανέδειξε δε, το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δένδιας θα μεταβεί ακολούθως στην Κύπρο, όπου θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Tags:
Υπουργείο Εξωτερικών, υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, σύνορα, σύνορα, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβύη, Τουρκία, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK