08:16 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες Τρίτη η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Αμερικανό ομόλογό του.

Κατατέθηκε και επίσημα στη Βουλή των Ελλήνων η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, το κατατεθέν έγγραφο φέρει τίτλο «Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κυρώνεται η συμφωνία που υπεγράφη στις 5 Οκτωβρίου στην Αθήνα μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδιας και του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, όπως αναφέρεται και στο δημοσιευθέν πρωτόκολλο κύρωσης, η Ελλάδα επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, τη «λειτουργία στρατιωτικών και βοηθητικών Ευκολιών» εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Δυνάμεων που αναγράφονται σε αυτό.

Μάλιστα, αναφέρονται ρητά η Αεροπορική Βάση της Λάρισας αλλά και Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου.

Η συμφωνία «αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο την κοινή επιθυμία να κάνουμε αποτελεσματικές τις αμυντικές μας δυνατότητες», είχε δηλώσει μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Νίκος Δένδιας.

Ωστόσο, εκφράζεται έντονα η άποψη πως η κίνηση αυτή των ΗΠΑ εντάσσεται στον προγραμματισμό τους για  τη δημιουργία ενός «τόξου» βάσεων με πυραύλους έναντι της Ρωσίας και της Ευρωασίας.

Η ίδια η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα αλλά και η συμφωνία που είχε υπογραφεί κατά τη διάρκεια αυτής, είχε γίνει δεκτή με μεγάλη επιφυλακτικότητα από αναλυτές που είχαν μιλήσει γι’ αυτό στο Sputnik.

Tags:
ΗΠΑ, Ελλάδα, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK