02:09 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν την τελετή υπογραφής για τον αγωγό «EastMed».

Ως «επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής συνεργασίας» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed», στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, λίγες ώρες πριν την τελετή υπογραφής του project.

Οι δύο αρχηγοί - κρατών συναντήθηκαν στο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης και είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, από την οποία δεν έλλειψαν και οι αναφορές στον... καιρό.

«Ο καιρός μπορεί να είναι βροχερός και κρύος έξω, αλλά το κλίμα, όπως πάντα, είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε μια τόσο σημαντική ημέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed» δήλωσε ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Εξήγησε δε, ότι ο «EastMed» αποτελεί ένα «σημαντικό ενεργειακό έργο, το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολύ ουσιαστικής τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο».

«Στην Κύπρο λέμε ότι άμα βρέχει είναι ευλογία, διότι οι χώρες μας μαστίζονται - ιδιαίτερα τα νησιά - και από την ανομβρία. Συνεπώς η ευλογία σήμερα είναι γιατί συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός όπως πολύ σωστά έχεις σημειώσει, την υπογραφή μιας τριμερούς και εν συνεχεία τετραμερούς συνεργασίας που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες. Δηλαδή να υπάρχει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής» υποστήριξε, από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε δε, ότι «πραγματικά είναι μία σημαντική, ιστορική ημέρα και οι συνομιλίες που θα έχουμε μαζί αλλά και εν συνεχεία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, νομίζω ότι θέτουν τις βάσεις για την παραπέρα, ακόμα πιο ισχυρή, συνεργασία με τα κράτη της Μέση Ανατολής».

Υπενθυμίζεται ότι η διακρατική συμφωνία για τον «EastMed» θα υπογραφεί το απόγευμα στις 6:30, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου το  «παρών» θα δώσουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

O αγωγός «EastMed» φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, της Κρήτης, της δυτικής Ελλάδας και της Ιταλίας.

Tags:
Κύπρος, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Ισραήλ, Μέγαρο Μαξίμου, Μαξίμου, Μαξίμου, East Med, EastMed, συμφωνία, Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK