21:00 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η «Συμφωνία του Ζαππείου» για τον EastMed που υπεγράφη την Πέμπτη έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή, διπλωματική και γεωστρατηγική. Τι δήλωσαν Αναστασιάδης και Νετανιάχου.

Η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed είναι «το επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής σχέσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στο Ζάππειο, το βράδυ της Πέμπτης.

Η συμφωνία για τον EastMed υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Το παρών έδωσαν και οι ηγέτες των τριών χωρών - οι κ.κ. Μητσοτάκης, Αναστασιάδης, Νετανιάχου - οι οποίοι μετά την τελετή προχώρησαν σε δηλώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών «οικοδομείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια διαμορφώνοντας έναν νέο ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Χαρακτήρισε τον αγωγό EastMed «μια γέφυρα που θα οδηγεί τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας» και τόνισε ότι «θα εμπλουτίσει το ευρωπαϊκό μείγμα ενέργειας μέσα από μια νέα διέλευση».

«Η συμφωνία του Ζάππειου έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή, διπλωματική και γεωστρατηγική», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι ο EastMed είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και θα έχει θετικές συνέπειες, κάνοντας λόγο για «συμβολή στην ειρήνη και τη γεωπολιτική σταθερότητα γιατί αποδεικνύει την έμπρακτη πρόθεση των κρατών να αντιμετωπίσουν την ενέργεια ως κρίκο συνεργασίας μεταξύ των λαών».

«Η συνεργασία είναι εγγύηση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο που απειλείται από αδιέξοδους αναθεωρητισμούς»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε συνδυασμό με τις στενές σχέσεις της χώρας με την Αίγυπτο «αποτελούν εγγύηση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο που τα τελευταία χρονιά απειλείται από συγκρούσεις, ανακατατάξεις και αδιέξοδους αναθεωρητισμούς».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα νέο ενεργειακό τοπίο που «σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα».

Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα υπογραφεί πολύ σύντομα και από την Ιταλία, ενώ προανήγγειλε ότι ο ίδιος και ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσουν το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την υπογραφή της συμφωνίας.

«Σήμερα δεν υπογράψαμε απλά μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε και την απόφαση για μια στρατηγική σύμπλευση των χωρών μας σε μια περιοχή που περισσότερο παρά ποτέ έχει ανάγκη από ανάπτυξη και ασφάλεια», τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της υπογραφής συμφωνίας για τον EastMed
© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο περιθώριο της υπογραφής συμφωνίας για τον EastMed

«Ο EastMed δεν είναι απειλή για κανέναν»

Δίχως να κατονομάσει την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο EastMed δεν είναι απειλή για κανέναν.

«Ο αγωγός EastMed δεν είναι απειλή για κανέναν. Τα τριμερή σχήματα όπως αυτό δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοιχτή σε όλους υπό μία προϋπόθεση: να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο EastMed είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής».

Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου στο Ζάππειο για την υπογραφής συμφωνίας του EastMed
© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου στο Ζάππειο για την υπογραφής συμφωνίας του EastMed

Αναστασιάδης: Η συμφωνία για τον EastMed δεν στρέφεται εναντίον τρίτης χώρας

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε ιστορική την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, τονίζοντας ότι δεν στρέφεται εναντίον τρίτης χώρας.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η συνεργασία που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ δεν περιορίζεται σε θεωρητικές ή κενές περιεχομένου συζητήσεις.

«Η συνεργασία μας αποτυπώνει τα πλεονεκτήματα που μπορούν να επιτευχθούν όταν χώρες με κοινές ανησυχίες και συμφέροντα ενώνουν τις δυνάμεις τους αντί να απομονώνονται», υπογράμμισε.

Ο Κύπριος ηγέτης έκανε λόγο για τεράστιο ενεργειακό όφελος και περιέγραψε ως στόχο της τριμερούς συνεργασίας την οριστική επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου
© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
Τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

Νετανιάχου: Ιστορική ημέρα για το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για το Ισραήλ καθώς μετατρέπεται σε ισχυρή ενεργειακή χώρα διότι διαθέτει μεγάλες ενεργειακές ποσότητες που οδηγούν σε μεγάλες οικονομικές απολαβές για τον ισραηλινό λαό.

«Μιλάμε για εξαιρετική ανάπτυξη, όπως είναι και εκείνη που κάναμε με τους Άραβες, που ενισχύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός ηγέτης τόνισε κι αυτός ότι με την εν λόγω συνεργασία «Δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός, δουλεύουμε για το καλό όλων, ζητάμε και προσκαλούμε οποιαδήποτε χώρα το επιθυμεί να συνδράμει και να παράσχει βοήθεια».

Υπογραφή Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed
© Φωτογραφία : Nikos Libertas
Υπογραφή Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed
Tags:
Τουρκία, Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης, αγωγός φυσικού αερίου, αγωγός, Κυριάκος Μητσοτάκης, EastMed
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK