06:40 08 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (316)
0 01
Βρείτε μας

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει σταθερά τον διάλογο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του. Τι είπε για Τουρκία, ΗΠΑ και East Med.

«H αυθαιρεσία και η παρανομία έχουν περιορισμένες προοπτικές και η Τουρκία, με τις συνεχείς της προκλήσεις τελικά έχει κατορθώσει να απομονωθεί και να χαρακτηριστεί ταραξίας μιας περιοχής που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ θετικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».  

Αναφορικά με τη χώρα μας τόνισε ότι «επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της ως μέλος του στενού πυρήνα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα επισημαίνει ότι προχωρούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος,

Αναφορικά με τη νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία τόνισε ότι:

«Οι σύμμαχοί μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν επίγνωση της σημασίας του να διαφυλαχθούν η ειρήνη και η σταθερότητα και να εξαλειφθεί κάθε παρανομία ή αυθαιρεσία σε μία περιοχή που οι παράγοντες αστάθειας πολλαπλασιάζονται».

Παράλληλα ανέφερε ότι «οι τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και η αποσταθεροποίηση που προκαλούν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αντίθετες με ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και πολλών άλλων στρατηγικών εταίρων της Ουάσιγκτoν».

Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της, απάντησε ότι η χώρα μας θα προασπίσει την εθνική της κυριαρχία.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιδρά στις προκλήσεις με ψυχραιμία δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται ως έλλειψη αποφασιστικότητας ή βούλησης να κάνουμε, αυτονόητα, το καθήκον μας. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, καθότι είμαι πεπεισμένος ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πλήρως ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον καμίας πλευράς».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στο ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ελλάδα σχετικά με τη Λιβύη.

«Αυτός ήταν o λόγος που επισκέφθηκα τη Βεγγάζη και είχα συνομιλίες με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλει στην πολιτική επίλυση του προβλήματος και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε ζητήσει, όπως δήλωσε και o πρωθυπουργός, να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου, οι συνεννοήσεις για την οποία είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από τον Ιούλιο του 2019 που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση. Και λόγω εγγύτητας, αλλά και ως κράτος-μέλος της ΕΕ που επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στη Λιβύη, έχουμε κάθε λόγο να συμμετάσχουμε στις πρωτοβουλίες επίλυσης του Λιβυκού», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (316)
Tags:
EastMed, ΗΠΑ, Τουρκία, Συνέντευξη, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK