00:23 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα Τρίτη.

Ως «έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας – Ουάσιγκτον» περιέγραψε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προωθεί ένα όραμα για ένα κοινό μέλλον, στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι που εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε μια περιοχή μείζονος σημασίας».

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ελλάδα «μεταμορφώνεται από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων».

Αμυντική συνεργασία και ασφάλεια

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), δείχνει πως είναι όλο και πιο στενή η εταιρική σχέση των δύο χωρών στην ασφάλεια, κάνοντας λόγο για κοινές αξίες και κοινά στρατηγικά συμφέροντα.

Είπε επιπλέον ότι η Ελλάδα μοιράζεται με τις ΗΠΑ την ίδια προσέγγιση στο ζήτημα της ασφάλειας σε ό,τι αφορά την τεχνολογία 5G.

Επενδύσεις και ενέργεια

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα στείλει το μήνυμα στους Αμερικανούς επενδυτές ότι η χώρα είναι ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα, καθώς και ότι έχει βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα.

Αναφορικά με την ενέργεια, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο την εξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως επεσήμανε ο ίδιος, υπεγράφη στις ΗΠΑ ο νόμος EastMed Act, με τις ΗΠΑ να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο λεγόμενο σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), εκτιμώντας ότι αποτελεί μηχανισμό για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και προώθηση της ενεργειακής σταθερότητας.

Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι να μείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση.

Ο ίδιος τόνισε πως «εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και το κοινό συμφέρον μας για να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά ένα τρόπο που να μην βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ».

Γενικότερα για την ανατολική Μεσόγειο, κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των διαφορών, ενώ υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαιρετική σχέση τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ και Γκεοργκίεβα

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει το ταξίδι του στις ΗΠΑ και μετά το Τάρπον Σπρινγκς, σήμερα Τρίτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), θα τονίσει πως η Ελλάδα είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας πως είναι και ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.

Επίσης, ως προς τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ακόμα, θα καταστήσει σαφές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα τεθούν και ζητήματα διμερών σχέσεων όπως είναι ο αγωγός EastMed, οι υπογραφές για τον οποίο «έπεσαν» στις 2 Ιανουαρίου, στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον - Συνάντηση με τον Τραμπ και την Γκεοργκίεβα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον εορτασμό Αγιασμού των Υδάτων στο Τάρπον Σπρινκς

Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, ελληνοτουρκικά, East Med, EastMed, συνάντηση, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ΔΝΤ, Ντόναλντ Τραμπ, Λευκός Οίκος, Ουάσινγκτον, Ουάσιγκτον, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK