08:43 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

«Τόσο στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και στις επαφές με think tanks και στο Καπιτόλιο είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε σημαντικά ζητήματα των σχέσεών μας».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας πριν από λίγο στην Ουάσινγκτον σε εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων που παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του, ανέφερε πως: «η Ελλάδα επέστρεψε ως μια περιφερειακή δύναμη σε μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη ένταση». 

«Το πιο σημαντικό είναι ότι αποκαθιστούμε το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της περηφάνιας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό», συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτόν, αυτή, η πρώτη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ως πρωθυπουργός.

Σϋμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την επίσκεψή του στη Φλόριντα όπου γιόρτασε την ημέρα των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινκς, λέγοντας πως: «ήταν μια ιδιαίτερα συναισθηματική ημέρα για εμένα. Είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με την ελληνοαμερικανική κοινότητα που είναι τόσο περήφανη για την ελληνική κληρονομιά της».

Επισήμανε επίσης ότι μετά από 45 χρόνια ατελείωτων συζητήσεων, για πρώτη φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους και συμπλήρωσε: «είχαμε υποχρέωση από το Σύνταγμα να έχουμε μια αυξημένη πλειοψηφία. Πρόθεσή μου ήταν ο νόμος να αφορά όλους τους ομογενείς αλλά έπρεπε να κάνουμε συμβιβασμούς».

Για την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός είπε ότι γίνεται σε μια περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε πολύ καλό σημείο και υπογράμμισε πως τόσο στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και στις επαφές με think tanks και στο Καπιτόλιο «είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε σημαντικά ζητήματα των σχέσεών μας».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F16 «ενώ εκφράσαμε στην αμερικανική προεδρία την πρόθεσή μας να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τα F35».

Για τα ενεργειακά τόνισε ότι είναι σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ για τον EastMed και πως για πρώτη φορά η Ανατολική Μεσόγειος αναγνωρίζεται για την γεωστρατηγική σημασία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας πως: «τρεις Δημοκρατίες, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι πυλώνες σταθερότητας».

Για τα ελληνοτουρκικά σχολίασε πως: «Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τις διαφορές μας με την Τουρκία, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε ως σοβαροί παίκτες της περιοχής», ενώ επανέλαβε ότι η συμφωνία της γειτονικής χώρας με την Λιβύη δεν έχει κανένα γεωγραφικό νόημα.

Ο πρωθυπουργός τέλος είπε ότι στις επαφές του ανέφερε πόσο διαφορετικό είναι το οικονομικό κλίμα και πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Αμερικάνους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση Μητσοτάκη - Πελόζι στην Ουάσιγκτον: Τι συζητήθηκε

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα των επαφών

Tags:
EastMed, Τουρκία, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK