13:01 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών το βράδυ της Παρασκευής, οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον νέο εκλογικό νόμο, τις οποίες παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης στους αρχηγούς των κομμάτων.

Βλέποντας ότι δεν εξασφαλίζει τη συναίνεση των κομμάτων, η κυβέρνηση προχωρά κανονικά τις διαδικασίες για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «περάσει» τις προωθούμενες αλλαγές ακόμα και με 158 ψήψους, χωρίς δηλαδή τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Όπως είναι γνωστό, ο εκλογικός νόμος περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%, και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μία έδρα.

Τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές.

Μέχρι την Δευτέρα η δημόσια διαβούλευση

Στην δημόσια διαβούλευση μέσω το opeongov.gr αναρτήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο : «Εκλογή Βουλευτών».

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου σε μορφή PDF

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερκών Τάκη Θεοδωρικάκο το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας, βασικό γνώρισμα του οποίου είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα.

Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρου νομοθετήματος.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 13.1.2020 και ώρα 12:00 μ.μ..

Νωρίτερα, κατά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τους είχε δώσει το κείμενο του νέου εκλογικού νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης για τα τέσσερα χρόνια στο τιμόνι της ΝΔ: «Οδηγούμε την Ελλάδα σε ένα πιο φωτεινό μέλλον»

Όλα όσα έγιναν στις επαφές του Μητσοτάκη: Από τις συμβουλές για «τζετ λαγκ» έως το... κάπνισμα

Tags:
πολιτικά κόμματα, Βουλή, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκλογικός νόμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK