12:56 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στην ίδρυση υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωρά η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με υπουργό τον Νότη Μηταράκη ιδρύεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναπληρωτής υπουργός τοποθετείται ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ τα καθήκοντα του κ. Μηταράκη στο υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

Η ορκωμοσία του Νότη Μηταράκη και του Γιώργου Κουμουτσάκου θα γίνει εντός της ημέρας.

Κατά την ανακοίνωση της ίδρυσης του υπουργείου ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Επανέλαβε τους τέσσερις άξονες της πολιτικής που είναι η φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. 

Πλέον κατά τον κ. Πέτσα απαιτείται ταχύτερη υλοποίηση του σχεδίου, ενώ υπογράμμισε και τις κινήσεις που γίνονται για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του Νότη Μηταράκη, βουλευτή Χίου, σημείωσε ότι ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Ποιος είναι ο Νότης Μηταράκης

Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης εξελέγη το 2012 βουλευτής Α’ Αθηνών, το 2015 και το 2019 Βουλευτής Χίου, ενώ το 2019 διετέλεσε Τακτικό Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Αναλυτικά το βιογραφικό του:

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (2014), κατείχε τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περίοδο 2012 – 2015, διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Παράλληλα ορίστηκε Αναπληρωτής Διοικητής στα Συμβούλια Διοικητών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) και Διοικητής στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας Παρευξείνιας Συνεργασίας (BSTDB).

Στην Ελλάδα επέστρεψε το 2010 μετά από πολυετή διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά την καριέρα του, ξεκίνησε στο Λονδίνο το 1998 ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Tο 2003 συνέχισε την καριέρα του στη Fidelity International ως Οικονομικός Αναλυτής και μετέπειτα ως Διευθυντής Επενδυτικής Έρευνας. Βραβεύτηκε το 2005 ως ο καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη (Thomson Extel Survey). Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας και μέλος του Δ.Σ. της Βρετανικής Εταιρείας Πιστοποιημένων Οικονομικών Αναλυτών.

Ο Νότης Μηταράκης είναι κάτοχος ακαδημαϊκών τίτλων από το INSEAD (MBA Διοίκηση Επιχειρήσεων), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (MSc Βιομηχανικές Σχέσεις) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (BSc Διοίκηση Επιχειρήσεων).

Επίσης είναι Εταίρος (Fellow) του Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος του διεθνούς τίτλου Πιστοποιημένου Οικονομικού Αναλυτή (Chartered Financial Analyst - CFA). Έχει τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Απόστολου και Ευαγγελιστού Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Γεννήθηκε το 1972 και είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Μαρία Δουρίδα, με την οποία έχουν μια κόρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αποδοκιμασίες κατά Μηταράκη στη Χίο: Ένταση έξω από το δημαρχείο – Έσπασαν την πόρτα – Βίντεο

Διαβατά: Ανησυχία για τους υπεράριθμους παράτυπους μετανάστες

Tags:
Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, άσυλο, μεταναστευτικό, Νότης Μηταράκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK