15:44 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (55)
131
Βρείτε μας

Σε δημόσιο διάγγελμα προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε την πρότασή του για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το όνομα του προσώπου που προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε έκτακτο διάγγελμά του.

Πρόκειται για την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου 

Γεννήθηκε το 1956 και είναι δικαστής που από τον Οκτώβριο του 2018 βρίσκεται στην προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από την Σταυρούπολη Ξάνθης.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Έγινε εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).

Τον Οκτώβριο του 2015 έγινε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001).

Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου "Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας" (εκδόσεις Παπαζήση).

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Την ανακοίνωση της πρότασης για την Προεδρεία της Δημοκρατίας έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια έκτακτου διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό.

«Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της  κυβέρνησής του» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στη μακρά θητεία της στο 5ο τμήμα του δικαστηρίου ενώ σημείωσε πως μια «ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας».

Να σημειωθεί πως η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου εκπνέει εντός του 2020.

Σακελλαροπούλου: Τιμάται η Δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η κα Σακελλαροπούλου την πρόταση του πρωθυπουργού.

Όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την πρόταση αυτή τιμάται τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει η κα Σακελλαροπούλου.

Ξεκαθαρίζει, τέλος, πως αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογή ΠτΔ: Η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση Σακελλαροπούλου

Αυτή είναι η διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

Θέμα:
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (55)
Tags:
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, διάγγελμα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK