19:27 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (55)
0 10
Βρείτε μας

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε τη Μάγδα Φύσσα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την ίδια να αρνείται, ενώ πολλές αντιδράσεις προκάλεσε για το γεγονός ότι η κ. Φύσσα δεν είχε ενημερωθεί.

Στόχος κριτικής έχει γίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25 για την απόφαση του κόμματος να προτείνει τη Μάγδα Φύσσα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς ωστόσο να έχει ενημερωθεί η μητέρα του Παύλου Φύσσα πριν την ανακοίνωση στο περιστύλιο της Βουλής.

Μετά την ανακοίνωση από τον κ. Βαρουφάκη, η Μάγδα Φύσσα εξέδωσε ανακοίνωση ευχαριστώντας για την τιμητική πρόταση, αλλά σημειώνοντας ότι δεν ήταν ενήμερη και ότι δεν μπορεί να την αποδεχτεί.

«Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης την πρόθεση του κ. Βαρουφάκη να με προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετικά τιμητική αυτή πρόταση, για την οποία δεν ήμουν ενήμερη, αλλά δεν μπορώ να την αποδεχτώ. Αφ’ ενός διότι έχω αφιερώσει όλες μου τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα προσωπικά αλλά και για τη δημοκρατία στον τόπο μας, αφ’ ετέρου διότι έχω ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν ότι δεν ασχολούμαι με την πολιτική», ανέφερε.

Με επόμενη ανακοίνωση, το ΜέΡΑ25 ανέφερε ότι ευχαριστεί τη Μάγδα Φύσσα που θεώρηση τιμητική την πρόταση και επιτέθηκε σε όσους αντέδρασαν.

«Το ότι η Μάγδα Φύσσα θεώρησε την πρότασή μας τιμητική, και μας ευχαρίστησε για αυτήν, μας τιμά. Το ότι δεν την αποδέχθηκε την τιμά και επιβεβαιώνει ότι οι αγωνιστές δεν αγωνίζονται για τα αξιώματα και, για αυτό, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για ένα συμβολικό αξίωμα όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν μας εξέπληξε η αντίδραση εκείνων που επιλέγουν πρόσωπα συστημικά με στόχο να ακυρώσουν το κάλεσμα για ενότητα εναντίον της μισαλλόδοξης ακροδεξιάς».

Χάος και σφοδρή κριτική στα κοινωνικά δίκτυα

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στα κοινωνικά δίκτυα η πρόταση Βαρουφάκη για τη Μάγδα Φύσσα, τόσο από επώνυμους όσο και από απλούς χρήστες του διαδικτύου.

Πολλοί επέκριναν τον Γιάνη Βαρουφάκη για το γεγονός ότι δεν είχε καν ενημερώσει τη Μάγδα Φύσσα για την πρόταση, κάνοντας λόγο για «άκομψη κίνηση».

​Άλλοι εμφανίστηκαν πιο επικριτικοί κατηγορώντας τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 για εκμετάλλευση του ονόματος της Μάγδας Φύσσα, και απρεπή χειρισμό της υπόθεσης.

Τι απάντησε ο Βαρουφάκης

Για το θέμα και τις αντιδράσεις απάντησε προσωπικά ο Γιάνης Βαρουφάκης

Με αναρτήσεις στο Twitter, ο κ. Βαρουφάκης υπερασπίστηκε την επιλογή της Μάγδας Φύσσα, ενώ άφησε και αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρακολουθώ με συμπάθεια την προσπάθεια κάποιων να εστιάσουν στο αν η Μάγδα Φύσσα ήξερε ότι θα την προτείνω ή όχι ώστε να επισκιάσουν το γεγονός ότι το ΜέΡΑ25 αναδείκνυε την Μάγδα Φύσσα την ώρα που το κόμμα τους πρότεινε Παυλόπουλο, μέχρι να συρθεί στην επιλογή Μητσοτάκη», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχόλιο άλλου χρήστη αναφορικά με την πρότερη ενημέρωση της κ. Φύσσα, ο Γιάνης Βαρουφάκης περιορίστηκε να γράψει: «Η ίδια δήλωσε ότι θεωρεί την πρόταση εξαιρετικά τιμητική. Αυτό αρκεί».

Σε επόμενο σχόλιο του, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε βέβεαια ότι «δεν θα ήταν μεμπτό να έχει ερωτηθεί».

Κλέων Γρηγοριάδης: Δεν υπήρχε κανένας λόγος να ενημερώσουμε τη Μάγδα Φύσσα

Από τη μεριά του, ο βουλευτής του ΜέΡα 25, Κλέων Γρηγοριάδης, σημείωσε ότι δεν υπήρχε λόγος να ενημερωθεί η Μάγδα Φύσσα καθώς το κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα να εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Κατά τη γνώμη μας, δεν υπήρχε κανένας λόγος να την ενημερώσουμε. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να είναι ενήμερη με την έννοια ότι εμείς δεν έχουμε δυνατότητα να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εκλέξει όποιον θέλει.

«Για να απαντήσουμε στους γνωστούς συκοφάντες μας: Η πρόταση μας είναι συμβολική. Στο πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα νομίζουμε ότι συναντάμε το καλύτερο πρόσωπο που μπορεί να δείξει την ενότητα της κοινωνίας εναντίον του φασισμού».

Βαρουφάκης: Από πότε μία πρόταση πρέπει να είναι προσυμφωνημένη;

Ερωτηθείς σήμερα εάν ήταν λάθος η πρόταση για τη Μάγδα Φύσσα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε αρνητικά.

«Σε καμία περίπτωση, είμαστε πολύ συγκινημένοι για την απόφαση που πήραμε. Ήταν μια προσπάθεια για να δείξουμε στην ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει εναλλακτική σε μια συστημική συγκάλυψη της στροφής της κοινωνίας προς μια μισαλλοδοξία», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Status 107,7.

«Η κυρία Φύσσα χωρίς να το έχει επιδιώξει, μέσα από τη δολοφονία του γιου της, εξελίχθηκε από μία μητέρα σε ένα πολιτικό πρόσωπο, που σηκώνει στους ώμους της το βάρος του τεράστιου αγώνα εναντίον της διχόνοιας, του αυταρχισμού, του υφέρποντος νεοφασισμού», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα γιατί δεν την είχαν ρωτήσει, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Από πότε μία πρόταση σε ένα πρόσωπο-σύμβολο για οποιοδήποτε αξίωμα πρέπει να είναι προσυμφωνημένη;»
Θέμα:
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (55)
Tags:
Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Παύλος Φύσσας, Μάγδα Φύσσα, ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK