05:53 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (50)
0 0 0
Βρείτε μας

Στο γραφείο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας πήγε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, για να ενημερώσει για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Το προεδρείο της Βουλής βρέθηκε στο γραφείο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ενημερώσουν την κ. Σακελλαροπούλου για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την εκλογή της με 261 ψήφους.

«Σας ανακοινώνω την πανηγυρική και με συντριπτική πλειοψηφία εκλογή σας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλα απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πλέκοντας το εγκώμιο του θεσμού και τονίζοντας ότι αυτό δημιούργησε «μία νέα εποχή στον δημόσιο βίο της χώρας».

Αναφερθείς στην κ. Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε ότι διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους. Ο κ. Τασούλας τη χαρακτήρισε πανάξια δικαστική λειτουργό, στο πρόσωπο της οποίας τιμάται η ελληνική δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα.

«Μετά την επάξια εκλογή σας, εύχομαι αντάξια της θητεία σας, για το καλό του έθνους και του λαού μας», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Σακελλαροπούλου: Προϋπόθεση για βελτίωση της θέσης της Ελλάδας είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Κώστας Τασούλα και δήλωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που αναλαμβάνει.

«Σας ευχαριστώ για το μήνυμα που μου μεταφέρετε. Παρακαλώ να διαβιβάσετε τις ευχαριστίες στη Βουλή για την τιμή που επιφυλάσσετε στο πρόσωπό μου», είπε αρχικά η Κατερινά Σακελλαροπούλου.

Πρόσθεσε ότι «έχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι και του χρέους που αναλαμβάνω».

«Η χώρα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας ανάπτυξης πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», υπογράμμισε η εκλεγείσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας, η κ. Σακελλαροπούλου παρέθεσε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο και όπως είπε, αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Αυτές είναι:

  • Η οικονομική κρίση
  • Η κλιματική αλλαγή
  • Η μαζική μετακίνηση πληθυσμών και η επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση
  • Η υποχώρηση του Κράτους Δικαίου
  • Οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί

Η αντιμετώπιση αυτών, όπως τόνισε, υπερβαίνει τα κράτη και απαιτεί διεθνή συνεργασία.

«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα [...], επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον», υπογράμμισε.

«Διαβεβαιώνω το κοινοβούλιο και όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου», κατέληξε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια, όπως προέβλεπε το τυπικό, ο κ. Τασούλας παρέδωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η ψηφοφορία στη Βουλή για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη νωρίτερα σήμερα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή.

Η κ. Σακελλαροπούλου έλαβε 261 ψήφους, προερχόμενες από βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνοντας έτσι τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή στην πρώτη ψηφοφορία.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 294 βουλευτές, ενώ απουσίαζαν έξι βουλευτές.

Την κ. Σακελλαροπούλου ψήφισαν 157 βουλευτές της Ν.Δ., 82 του ΣΥΡΙΖΑ και 22 του Κινήματος Αλλαγής (σύνολο 261), ενώ «παρών» δήλωσαν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, 10 της Ελληνικής Λύσης και 8 του ΜέΡΑ25.

Από την ψηφοφορία στη Βουλή δεν έλειψαν τα απρόοπτα, ενώ και ο φωτογραφικός φακός πήρε φωτιά καταγράφοντας την υψηλού συμβολισμού διαδικασία.

Θέμα:
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (50)
Tags:
Κώστας Τασούλας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Βουλή, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK