06:41 08 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Στη Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα ο εκλογικός νόμος που είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή.

Ο εκλογικός νόμος εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση της απλής αναλογικής και καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το 25%,

Συγκεκριμένα, εφόσον το πρώτο κόμμα, λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.

Μετά το 25%, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους μία έδρα, και το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τους συνασπισμούς κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Προς άμεση εφαρμογή με 200 ψήφους

Το σύστημα της απλής αναλογικής ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή, θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές.

Η άμεση εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος χρειάζεται να συγκεντρώσει τις ψήφους 200 τουλάχιστον βουλευτών, μια πλειοψηφία που δεν θα συγκεντρώσει ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με δεδομένες τις θέσεις που έχουν διατυπώσει τα κόμματα στη διαδικασία συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

Tags:
Βουλή, Ολομέλεια, εκλογικός νόμος, εκλογές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK