09:03 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Άκυρα και ανυπόστατα τα μνημόνια συνεργασίας Τουρκίας - Σάρατζ. Έχουν χαρακτηριστεί επίσης ως παράνομα και ανυπόστατα και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κροατίας, Νίκος Δένδιας και Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, στην συνάντησή τους στο Ζάγκρεμπ καταδίκασαν την κλιμάκωση των συνεχιζόμενων παράνομων δραστηριοτήτων και προκλήσεων στην περιοχή μας.

Συγκεκριμέμα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του τόνισε: «όταν αναφέρομαι σε παράνομες δραστηριότητες, μιλάω πρώτα απ' όλα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάνω σε αυτό το θέμα και υπάρχει σαφής θέση της ΕΕ. Επίσης, ανέφερα τα δύο άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Αυτά χαρακτηρίστηκαν επίσης ως παράνομα και ανυπόστατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν δέσμευση τόσο για την εφαρμογή των Συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου όσο και για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών της ΕΕ, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας. 

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας είπε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, κάτι που το αντιλαμβάνεται απολύτως η κροατική προεδρία και τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός καλύτερου κλίματος εντός ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί, ενώ επεσήμανε πως μια κοινή πολιτική ασύλου και μια πολιτική επιστροφών θα βοηθούσε πολύ.

Όσον αφορά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να φυλάσσονται με τον καλύτερο τρόπο, σημειώνοντας παράλληλα πως λαμβάνοντας υπόψη το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, τα νησιά και την εγγύτητα τους στις ακτές της Τουρκίας, αυτό δεν είναι το πιο απλό πράγμα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδος και υπογράμμισε πως η κροατική προεδρία έχει ένα τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. «Και τούτο είναι κάτι που συζητήσαμε και με το οποίο θα εξακολουθήσουμε να ασχολούμαστε» συμπλήρωσε. 

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών τις χαρακτήρισε εξαιρετικές και σημείωσε πως έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ.  Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της χώρας μας στην ένταξη της Κροατίας στον χώρο Σένγκεν, την Ευρωζώνη και τον ΟΟΣΑ. 

Τέλος, ανέφερε πως είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί το συντομότερο δυνατό το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία  προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και στις δύο χώρες, «καθώς και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, του σεβασμού της τεθείσας αιρεσιμότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δένδιας: Η Τουρκία δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία

Δένδιας για Λιβύη: Η Ελλάδα αναμένει να συμμετάσχει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου

Tags:
Κύπρος, συμφωνία, Λιβύη, Τουρκία, Κροατία, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK