12:42 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μια σειρά θεμάτων που αφορούν στο προσφυγικό / μεταναστευτικό επιχειρεί να διευθετήσει τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Μητρώο μελών και εργαζόμενων στις ΜΚΟ, θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους, όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σήμερα.

Η τροπολογία εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Εθνικός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, αναδιάρθρωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος και άλλες διατάξεις». 

Το μητρώο μελών ΜΚΟ αφορά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτές που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Σε αυτό θα εγγράφονται τα μέλη, οι και οι συνεργάτες των οργανώσεων.

Η εγγραφή είναι απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για τη δραστηριοποίησή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και για τη συνεργασία τους με τους φορείς του Δημοσίου.

Με την τροπολογία δημιουργείται επίσης χρηματοδοτικός μηχανισμός ετήσιου προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία κατανέμονται σε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία: 

  1. Το πρώτο εργαλείο στη θεσμοθέτηση ετήσιας ειδικής επιχορήγησης από το 2019 και έπειτα προς τους δήμους που επιβαρύνονται από τη λειτουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων, κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης.
  2. Το δεύτερο αφορά στη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης, με ελάχιστο ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Σκοπός του είναι η χρηματοδότηση δράσεων για στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομής, που είναι απαραίτητα για την πλήρη λειτουργία των δομών. Η επιχορήγηση αποδίδεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου στους δικαιούχους δήμους ανά τρίμηνο, το αργότερο εντός 20 ημερών από τη λήξη του τριμήνου αναφοράς. Το συνολικό ποσό προέρχεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και με ενισχύσεις πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών.  

Ακόμη, καθορίζεται η δυνατότητα εγκατάστασης προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών σε ακίνητα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος ή ΟΤΑ, σε κοινόχρηστους χώρους και χερσαίες ζώνες λιμένων, για λόγους εξαιρετικών περιπτώσεων επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης με την υποχρέωση σχετικής εισήγησης από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης, εισάγεται διάταξη που σχετίζεται με τη δυνατότητα παραχώρησης στρατοπέδων, μη επιχειρησιακά αναγκαίων, για εγκατάσταση προαναχωρησιακών κέντρων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  

Τέλος επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες του εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, ο οποίος εφεξής οργανώνει και συντονίζει τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. 

Tags:
Προσφυγικό, προσφυγικές ροές, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μεταναστευτικό, μετανάστευση, μετανάστες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK