11:23 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αύριο στη Βουλή αναμένεται να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στη Βουλή προς ψήφιση θα βρεθεί αυρίο το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το νομοσχέδιο κρίθηκε αναγκαίο μετά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φωτιά στο Μάτι, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Με το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «δίνεται οριστικό τέλος σε αρρυθμίες και παθογένειες δεκαετιών».

Έτσι για τον καλύτερο συντονισμό, δημιουργείται κάθετη δομή με έναν εθνικό διοικητή που επιλέγεται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και 13 περιφερειακούς διοικητές, που επιλέγονται από τους περιφερειάρχες, που θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη ενεργοποίησης του μηχανισμού, εκτίμησης της κατάστασης, φάσης κινδύνου και κινητοποίησης, ανάθεσης επιχειρησιακού έργου και δράσεων, παρακολούθησης της υλοποίησής τους και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους.

Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε άτομο με εξειδικευμένη γνώση της πολιτικής προστασίας και εμπειρία επιφορτισμένο με το να παρακολουθεί την ώρα της κρίσης, αν όσοι πρέπει να δράσουν βάσει των εγχειριδίων, το κάνουν την ώρα που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει.

  • Την ευθύνη αυτή θα έχουν από δω και στο εξής οι 13 περιφερειακοί διοικητές. 
  • Αναφορικά με την πρόληψη δίνονται οι εξής δυνατότητες:
  • Δυνατότητα κήρυξης περιοχής σε «ειδική κινητοποίηση» προληπτικά, εν όψει απειλής αλλά όχι μόνο σε έκτακτη ανάγκη
  • Δυνατότητα fast track αδειοδότησης (εντός 90 ημερών) σημαντικών έργων πρόληψης, (καθαρισμοί, διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, μικρών αντιπλημμυρικών έργων κλπ.).
  • Υποχρεωτική σύνταξη ειδικών σχεδίων διαχείρισης κρίσεων από δήμους και Περιφέρειες, σε συνάρτηση με τα γενικά σχέδια, που ήδη έχει εκπονήσει η Γ.Γ.Π.Π..

Με το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να δώσει τέλος σε «γκρίζες ζώνες» που ανακύπτουν σε θέματα ρόλων και αρμοδιοτήτων.

Tags:
Μάνδρα, Πολυνομοσχέδιο, Βουλή, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Μάτι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK