09:21 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Πριν από την πρόληψη έρχεται η πρόνοια, με συστηματική άθληση και σωστή διατροφή, με λίγο αλκοόλ και καθόλου κάπνισμα. Προνοούμε για τη δική μας ευεξία και δίνουμε το καλό παράδειγμα σε όλους».

Το δικό του ξεχωριστό μήνυμα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι αναφορές στα προσωπικά του βιώματα, καθώς σχολίασε και την περιπέτεια υγείας που είχε η μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μία «μάχη που είναι πάντα δύσκολη, αλλά πολλές φορές και νικηφόρα. Το έχω βιώσει λόγω του αγώνα της μητέρας μου».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο μεγάλος εχθρός του καρκίνου είναι η πρόληψη, και δυστυχώς η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα έχει φτωχές επιδόσεις, παρόλο που η έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση σώζει ζωές.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά έχουν βάλει την πρόληψη σε πρώτη προτεραιότητα.

«Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Πολύ σύντομα θα είναι νόμος του κράτους φέροντας το όνομα ενός κορυφαίου γιατρού και οραματιστή πολιτικού: του Σπύρου Δοξιάδη» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ανέφερε πως το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης περιλαμβάνει μια σειρά από δημόσιες δράσεις υγείας προσανατολισμένες στην ολόπλευρη πρόληψη.

«Δράσεις που θα υλοποιούνται από τις δημόσιες δομές υγείας και θα είναι προσιτές δωρεάν σε κάθε πολίτη. Ο οικογενειακός γιατρός, ο γιατρός πρώτης επαφής, θα καθοδηγούν κάθε πολίτη συστήνοντας τις κατάλληλες προληπτικές εξετάσεις».

Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη των πιο διαδεδομένων και επικίνδυνων μορφών καρκίνου: τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ η προληπτική εξέταση θα επεκταθεί και τελικά θα γίνει καθολική.

Ακόμη, έγινε γνωστό πως ο καρκίνος θα πάψει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά εντός των νοσοκομείων.

«Θα ιδρυθούν κέντρα αποκατάστασης της ασθένειας, εκτός νοσοκομειακών μονάδων και θα δημιουργηθούν ομάδες κατ οίκον αποκατάστασης με νοσηλευτές ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας, εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές με εξειδίκευση στους πάσχοντες από καρκίνο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτά τα φαγητά πρέπει να καταργήσουμε για λιγότερο καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις

Ποτέ δεν είναι αργά να το κόψεις: 4 φορές πιο ανθεκτικά στον καρκίνο τα κύτταρα πρώην καπνιστών

 

 

Tags:
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, καρκίνος, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK