15:38 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την κάτασταση στη Λιβύη και την Τουρκία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα της Μέσης Ανατολής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο ειδησειογραφικό δίκτυο «Al Arabiya» και τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει πολιτικές που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η χώρα είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και επενδύσεις, στέλνοντας επίσης και μηνύματα προς την Τουρκία.

Μία ημέρα μετά τις επαφές που είχε στη Σαουδική Αραβία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως οι επενδυτικοί φορείς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.

«Οι επιδόσεις της οικονομίας είναι πολύ καλές το τελευταίο εξάμηνο, αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έχουμε δει μεγάλη μείωση στο κόστος δανεισμού, όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Μόλις εκδώσαμε ένα δεκαπενταετές ομόλογο το οποίο έτυχε πολύ καλής αντιμετώπισης από τις αγορές. Το χρηματιστήριό μας είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο το 2019. Αναμένουμε ανάπτυξη κοντά στο 3% το 2020», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει όλα τα συστατικά που απαιτούνται ώστε να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη (surprise story) στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Σε ερώτηση για το πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συνεργασία σε θέματα ασφάλειας με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η συνεργασία δεν εκτείνεται μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και στον τομέα της ασφάλειας, που απασχολεί τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ταυτόχρονα έστειλε και μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας πως: «Εκτιμούμε πολύ την υποστήριξη που έχουμε λάβει στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της ειρήνης αλλά επίσης πάντοτε υπερασπιζόμαστε με σθένος τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από αυτή την άποψη θεωρώ πως τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ είναι στρατηγικοί εταίροι σε αυτήν την προσπάθεια».

Μιλώντας για τη Λιβύη και για το μνημόνιο συνεργασίας Άγκυρας - Τρίπολης, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την περιφερειακή σταθερότητα και είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μας ανησυχεί πολύ η αποκαλούμενη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης όσον αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Θεωρούμε αυτές τις συμφωνίες έωλες και άκυρες. Πετύχαμε τη διεθνή καταδίκη αυτών των συμφωνιών, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο από τη σκοπιά πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει αντιληπτό σε αυτό το μέρος του κόσμου ότι η Ελλάδα είναι περιφερειακός παράγοντας που υποστηρίζει την ειρήνη και πάντα θα συνεργάζεται με τις χώρες που έχουν την ίδια θεώρηση όσον αφορά την περιφερειακή σταθερότητα».

Ακόμη πρόσθεσε πως θέλει να δοθεί στον λιβυκό λαό το δικαίωμα να εκφραστεί και να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον της χώρας, ενώ κατόπιν της Διάσκεψης Βερολίνου ήταν απόλυτα σαφές ότι όλες οι παρεμβάσεις στη Λιβύη από το εξωτερικό θα έπρεπε να σταματήσουν.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι συμβαίνει αυτό επί του πεδίου. Αλλά έχουμε αποσαφηνίσει πως σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ουδεμία πολιτική λύση μπορεί να αποδέχεται το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του κ. Σάρατζ και της τουρκικής κυβέρνησης. Επομένως, προσεγγίζουμε το λιβυκό ζήτημα από την οπτική γωνία ότι μία πολιτική λύση πρέπει να έχει ως προαπαιτούμενο πως αυτές οι συμφωνίες είναι κενές και άκυρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης: Η πατρίδα προόδευσε όταν θεσμοί και πολίτες βρέθηκαν σε δημιουργική ώσμωση

Στο Άμπου Ντάμπι ο Μητσοτάκης: Απρόσμενο τετ α τετ με τον Βαρθολομαίο – Τι συζήτησαν

Tags:
Λιβύη, Τουρκία, επενδυτές, επενδύσεις, Ανάπτυξη, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK