14:54 03 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό μετατράπηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την πολιτική προστασία.

Κόντρα μεταξύ και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε σήμερα στη Βουλή για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων

«Η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού είναι συγκεκριμένη και δεδομένη. Πρώτη της προτεραιότητα είναι η μείωση ροών και οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις έντονες επικρίσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακροδεξιά, ιδεοληπτική διαχείριση του προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της.

«Είστε οι ιδρυτές της Μόριας. Το πρόβλημα της συμφόρησης προκύπτει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Όταν χάσατε εντελώς τον έλεγχο και ήρθε η συμφωνία για να περιορίσει τις ροές», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε:

Απαντώντας στις κατηγορίες που δέχθηκε για τα επεισόδια στη Μόρια ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να απαιτούσε να προστατευθούν οι πολίτες της Μυτιλήνης.

«Η κατάσταση στη Μόρια είναι απαράδεκτη. Για αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές. Η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχική ανάγκη της χώρας, για αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων», ανέφερε ο υπουργός μεταξύ άλλων.

Σχολιάζοντας την τροπολογία ο κ. Τζανακόπουλος, τη χαρακτήρισε παραδοχή της κυβέρνησης της ΝΔ για τα λάθη της και το επιτελικό μπάχαλο που δημιούργησε.

«Η ιδεοληπτική αντίληψη και πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που δημιούργησε τις ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές των μεταναστών και των προσφύγων», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε ευθύνες στη κυβέρνηση και για τα επεισόδια στη Λέσβο.

«Πήρατε μια Μόρια με 5.000 άτομα και σήμερα με τη πολιτική σας την οδηγήσατε να έχει πάνω από 20.000. Έχει υπερβεί τα όρια της εξαθλίωσης. Οι εμμονές σας η διαχειριστική ανεπάρκεια σας, η ακροδεξιά λογική και η ακραία αντίληψη σας οδήγησε τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Σας καθιστούμε υπεύθυνους για όσα συμβαίνουν στο κολαστήριο της Λέσβου. Η κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες καταστάσεις και θα είστε εσείς ο ηθικός αυτουργός», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ανδρέας Μπουγάς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αλλοπρόσαλλη» πολιτική και για «απραξία».

«Αυτό το αποτέλεσμα που περιγράψατε είναι της δική σας αλλοπρόσαλλης πολιτικής και της δικής σας αδυναμίας. Εμείς σας καλούμε αντί να κάνετε κριτική να συνδράμετε σε ένα πρόβλημα που έχει μεγάλη διάσταση», δήλωσε.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια άφησε αιχμές ότι συνέπεσαν με την κατάθεση της τροπολογίας που θεσμοθετηθεί ένα νέο νομικό καθεστώς για τις ΜΚΟ που δρούσαν σε ένα άναρχο πεδίο, και πρόσθεσε ότι γεννώνται ερωτηματικά από ποιους υποκινούνται.

«Χθες προφανέστατα υπήρξε υποκίνηση από τους εξαθλιωμένους που διαβιούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Αυτή η κατάσταση είναι που τους υποκίνησε και είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα που την τροφοδοτεί», ανέφερε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, από την πλευρά του, έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να «λαδώσει» τους δημάρχους ώστε να δεχτούν στο δήμο τους μετανάστες, αλλά όπως είπε, το σχέδιο της αυτό δεν θα περάσει.

Tags:
Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Μόρια, Νομοσχέδιο, ΜΚΟ, μεταναστευτικό, Προσφυγικό, Βουλή, αντιπολίτευση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK