12:12 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η πρόληψη και η προστασία της δημόσιας υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδίου νόμου που έδωσε σήμερα προς διαβούλευση το υπουργείο Υγείας και στο οποίο εντάσσεται και το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Σχέδιο νόμου κατέθεσε προς δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Υγείας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, εστιάζει στην πρόληψη και στην προστασία της δημόσιας υγείας και βασίζεται πάνω σε πολλούς και διαφορετικούς άξονες.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται εθνικό πρόγραμμα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης με την ονομασία «Σπύρος Δοξιάδης».

Στην πρωτογενή πρόληψη, περιλαμβάνεται το εθνικό πρόγραμμα προαγωγής της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης.

Επίσης, στην πρωτογενή πρόληψη εντάσσεται το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ.).

Το πρόγραμμα αυτό αφορά τις περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, το οποίο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

«Μπορεί να επιβάλλεται δυνάμει απόφασης του υπουργού Υγείας, μετά από σχετική γνωμοδότηση της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου. Στο πλαίσιο της υπουργικής απόφασης θα ορίζεται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία θα καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο, η τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, και ρυθμίζεται η διαδικασία του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια», αναφέρει το σχέδιο νόμου.

Στα προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης περιλαμβάνονται το εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (ΕΠΠΕ) για την πρώιμη ανίχνευση νοσημάτων υψηλού επιπολασμού.

Επίσης, στην τριτογενή πρόληψη συμπεριλαμβάνονται το εθνικό πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής ένταξης και αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα (ΕΠΨΕΑΑΨΠ) και η επίλυση οργανωτικών θεμάτων των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

Tags:
Νομοσχέδιο, εμβόλια, εμβόλιο, υγεία, εμβολιασμός, Υπουργείο Υγείας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK