05:36 03 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στην τελετή θεμελίωσης στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης παρευρέθηκε σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το καλύτερο αεροδρόμιο στη χώρα εκτίμησε πως θα είναι το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε στην τελετή θεμελίωσης του έργου.

«Το αεροδρόμιο αυτό θα είναι το καλύτερο αεροδρόμιο στη χώρα. Το πιο σύγχρονο, το πιο φιλικό προς το περιβάλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ακόμα πως θα μετατρέψει την Κρήτη σε αεροπορικό κόμβο όλο τον χρόνο.

«Θα βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, σε απόσταση μικρότερη των 4 ωρών από τις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Θα μετατρέψει, δηλαδή, την Κρήτη σε τουριστικό προορισμό και κόμβο αεροπορικό ολόκληρο το χρόνο και σε όλες τις εποχές» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι ο αερολιμένας «Νίκος Καζαντζάκης» δεν επαρκεί για τα 8 εκατομμύρια επιβάτες, που διέρχονται από αυτόν, και πως το νέο αεροδρόμιο που σε πέντε χρόνια θα γίνει το κόσμημα του νησιού.

«Ενα τέτοιο κορυφαίο έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί παρά μόνο από φορείς που ξέρουν και μπορούν: από τη μία πλευρά, το ελληνικό Δημόσιο με την ισχύ και την εμπειρία του κράτους. Και από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας με την εμπειρία και την ευελιξία του. Όπως αντιλαμβάνεσθε πρόκειται για μία ιδανική σύμπραξη που εγγυάται γρήγορο και καλό αποτέλεσμα», δήλωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο έργο, ως την πρώτη μεγάλη ινδική επένδυση στη χώρα και υπενθύμισε πως σειρά θα πάρουν άλλα 23 αεροδρόμια στη χώρα.

«Θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας. Στο ίδιο το αεροδρόμιο, στις αεροπορικές εταιρίες που θα εξυπηρετεί, καθώς και στις επιχειρήσεις που θα παρέχουν υπηρεσίες και αγαθά στους εργαζομένους και στους επισκέπτες του».

Το αεροδρόμιο θα ενισχύσει το τουριστικό προφίλ της Κρήτης, αφού θα θέσει τέλος στα προβλήματα συμφόρησης στο «Νίκος Καζαντζάκης».

Η επένδυση στο Καστέλι

Η επένδυση στο αεροδρόμιο στο Καστέλι, με όλες τις αεροπορικές και εμπορικές εγκαταστάσεις και συστήματα, θα αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο νέος αερολιμένας θα λειτουργεί με πράσινα» κριτήρια και αναμένεται να αποφέρει μεγάλα και ποικίλα οφέλη στην οικονομία και την αγορά εργασίας του νησιού.

Επίσης, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος θα λαμβάνει ετησίως το 1% των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του αεροδρομίου.

Ακόμα 1% θα διατίθεται για ενίσχυση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις.

Το αντισταθμιστικό αντάλλαγμα εκτιμάται, αθροιστικά, στα 115 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο θα είναι έτοιμο σε βάθος πενταετίας και όταν ξεκινήσει θα διακοπεί η λειτουργία του σημερινού αεροδρομίου Ηρακλείου.

Tags:
Καστέλι, επένδυση, Κρήτη, αεροδρόμιο, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK