12:22 08 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (170)
0 0 0
Βρείτε μας

Άγρια πολιτική κόντρα έχει προκληθεί με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Προανακριτική Novartis. Άφαντος παραμένει ο «Μάξιμος Σαράφης», ενώ η «Αικατερίνη Κελέση» έχει κληθεί σήμερα να καταθέσει.

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι εξελίξεις στην προανακριτική της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis.

Βουλευτές που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή βρέθηκαν την Τρίτη στη ΓΑΔΑ για να εξετάσουν τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη». Από την αντιπροσωπία απουσίαζαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ότι θα μετάσχει.

Ωστόσο, ο μάρτυρας στην υπόθεση Novartis δεν εμφανίστηκε ποτέ με αποτέλεσμα η προανακριτική επιτροπή να ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα. Ωστόσο, το ένταλμα δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί. Μετά από 3 ώρες, η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης αποχώρησε άπραγη από τη ΓΑΔΑ.

Τα ίδια γεγονότα ενδεχομένως να επαναληφθούν σήμερα, καθώς έχει προγραμματιστεί η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση», επίσης προστατευόμενη μάρτυρα στην υπόθεση Novartis.

Σκέψεις για άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων

Λόγω των εξελίξεων, η επιτροπή της Βουλής ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες, όπως ανέφεραν πηγές της προανακριτικής που επικαλείται το ΑΠΕ.

Η άρση προστασίας θα συζητηθεί εάν ούτε σήμερα εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση».

Σε κάθε περίπτωση, η προανακριτική επιτροπή θα συνεδριάσει την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, στις 10:00 το πρωί με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Πριν απ’ αυτό όμως αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της άρσης προστασίας για τους δύο μάρτυρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Άγρια πολιτική κόντρα για την «εξαφάνιση» του «Σαράφη»

Τα όσα συνέβησαν χτες στη ΓΑΔΑ προκάλεσαν άγρια πολιτική κόντρα, μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεσμική εκτροπή» κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στις εξουσίες.

«Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε ανάρτηση στο Facebook.

Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

«Απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη», ανέφερε.

Κατηγόρησε, τέλος, τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα για τη δική του «κάλυψη και ανοχή».

Απαντώντας στις καταγγελίες Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η αντίδραση «επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία».

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει, όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής» ανέφερε.

Πρόσθεσε πως με την ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι «όσα είπε περί ελέγχου των "αρμών της εξουσίας", είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός», ενώ «οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο».

Τον Κανονισμό της Βουλής επικαλέστηκε ο Κωνσταντίνος Τασούλας απαντώντας στις καταγγελίες Τσίπρα και τονίζοντας ότι η εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης.

«Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και επισημαίνει: «Κατόπιν των ανωτέρω, είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας», δήλωσε.
Θέμα:
Υπόθεση Novartis (170)
Tags:
Στέλιος Πέτσας, Αλέξης Τσίπρας, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα, Βουλή, προκαταρκτική εξέταση, Novartis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK