ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (120)
0 0 0
Βρείτε μας

Νόμιμο ήταν το ένταλμα της προανακριτικής επιτροπής για βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά δεν υπάρχουν ποινικές κυρώσεις για τους μάρτυρες, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές.

Το ένταλμα για βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής ήταν νόμιμο, αλλά δεν επιφέρει καμία ποινική κύρωση για τους μάρτυρες, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές που επικαλέστηκε η ΕΡΤ.

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, πηγές από τη δικαιοσύνη ανέφεραν ότι η προανακριτική επιτροπή έχει τα καθήκοντα και τον ρόλο εισαγγελέα και άρα μπορούσε να ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, μέλη της προανακριτικής που είχαν προσέλθει στη ΓΑΔΑ για να εξετάσουν τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη», περίμεναν μάταια επί 3 ώρες καθώς ο μάρτυρας δεν εμφανίστηκε. Παρότι οι βουλευτές ζήτησαν τη βίαιη προσαγωγή του, το ένταλμα δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, παρότι ο μάρτυρας δεν εμφανίστηκε, δεν κινδυνεύει με ποινικές κυρώσεις.

Οι εισαγγελικές πηγές τόνιζαν, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα άρσης του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων.

Αναφορά ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο κατά της βίαιης προσαγωγής των μαρτύρων

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αναφορά στον Άρειο Πάγο ζητώντας να μην εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων με τα ψευδώνυμα «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» τα οποία έχει εκδώσει η προανακριτική για τη Novartis.

Στην αναφορά «τεκμηριώνεται και ζητείται από τον εισαγγελέα, ως αναγκαία, η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευομένων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμος Σαράφης”», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι η εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής «θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Θέμα:
Υπόθεση Novartis (120)
Tags:
ΣΥΡΙΖΑ, προανακριτική επιτροπή, Βουλή, ΓΑΔΑ, δικαστήριο, δικαστές, Δικαιοσύνη, Novartis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK