14:07 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
0 0 0
Βρείτε μας

Την αποχώρησή της από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, η οποία διεξαγόταν στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ένταση δημιουργήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μετά την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας έναντι του προεδρεύοντος.

Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξηγεί την απόφαση της αποχώρησης της ελληνικής αντιπροσωπείας.

«Είναι πολύ απλό. Υπήρχε συνεδρίαση στο πάνελ της οποίας συμμετείχε ο Τούρκος πρέσβης. Δεν είπε τίποτα επιλήψιμο ή ενοχλητικό για εμάς αλλά εμείς θέλαμε να υποβάλλουμε κάποιες ερωτήσεις για την Λιβύη, την κυπριακή ΑΟΖ κλπ, Ο προεδρεύων της συγκεκριμένης συνεδρίασης βρετανός Λόρδος προσπάθησε να εμποδίσει την ελληνική αντιπροσωπεία», τόνισε αρχικά η Μαριέττα Γιαννάκου. 

Στη συνέχεια, ανέφερε πως υπάρχει η νοοτροπία σε ορισμένους ότι δεν πρέπει να τίθεται κανένα θέμα που αφορά διενέξεις μελών μεταξύ τους.

«Είχε ελεύθερο χρόνο αρκετό να δώσει τον λόγο στα μέλη της αντιπροσωπείας μας να μιλήσουν. Αυτό έδωσε το έναυσμα σε πολλούς συναδέλφους από άλλα κοινοβούλια να μας ρωτήσουν», επεσήμανε η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ ενώ πρόσθεσε πως ο Τούρκος πρέσβης δεν έκανε τίποτα απολύτως, αλλά «εμείς θέλουμε να ενημερώνουμε και τους συναδέλφους μας των άλλων κοινοβουλίων για το τι συμβαίνει».

Τζάκρη: Μας διέκοπταν και αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε ομαδικά από την διαδικασία

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας στο Sputnik ανέφερε πως το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ διέκοπτε τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενώ εμπόδισε την ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Τους ρώτησα αν θεωρούν ως ΝΑΤΟ ότι είναι αρκετές οι φραστικές καταδίκες του μνημονίου αυτού, που δίνει πλήρη επήρεια της Τουρκίας σε ακατοίκητες βραχονησίδες, ενώ δίνει περιορισμένη επήρρεια στην Κρήτη στη Ρόδο, στην Κάσο και στην Κάρπαθο. Συνεχίζοντας την ερώτησή μου τους είπα το εξής: Η Τουρκία, με την οποία είμαστε μέλη στην ίδια συμμαχία, μας απειλεί καθημερινά ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες, ίσως και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτό συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας. Ζήτησα να μάθω ποια θα είναι η στάση του ΝΑΤΟ. Αν θα επιδείξει ουδετερότητα το ΝΑΤΟ, δεν θα δοθεί το μήνυμα ότι επικροτεί το κράτος που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο;» επεσήμανε η κ Τζάκρη.

«Στη συνέχεια, ο κύριος Βολουδάκης πήρε και αυτός τον λόγο και ξεκίνησε να λέει για τις ενέργειες που πραγματοποιεί η Τουρκία στην Κύπρο με τη διακοπή των εξορύξεων εταιρειών από κράτη που μετέχουν στη διακοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, διεκόπη από τον πρόεδρο και δεν μπόρεσε καν να ολοκληρώσει. Μετά από αυτήν την ενέργεια, και ενώ διακοπτόμασταν, αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε ομαδικά από τη διαδικασία» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τους:

  • Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ)
  • Αθανάσιο Δαβάκη (ΝΔ)
  • Μανούσο Βολουδάκη (ΝΔ)
  • Μάριο Σαλμά (ΝΔ)

Καθώς και από τους:

  • Κωνσταντίνο Μπάρκα (ΣΥΡΙΖΑ)
  • Θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ)
  • Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ)
Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (333)
Tags:
Θεοδώρα Τζάκρη, Μαριέττα Γιαννάκου, αντιπροσωπεία, διαμαρτυρία, αποχώρηση, Λιβύη, Βρυξέλλες, Ελλάδα, Σύνοδος ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK