12:11 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (323)
0 0 0
Βρείτε μας

«Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είχαν σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο» αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου.

Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο του στρατωιατικού διαλόγου για την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκαν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ανταλλαγή επισκέψεων επιπέδου Διοικητών Σχηματισμών, ανταλλαγή άρθρων και συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τονίζει πως οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είχαν σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΘΑ, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Το μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης

Σημειώνεται ότι η ένταση κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων.

Η Αθήνα αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο», ενώ την ίδια άποψη υιοθέτησαν και άλλες χώρες της περιοχής.

Ωστόσο, έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αθήνα η επικείμενη ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή αυτής της εξέλιξης, η οποία πάντως χαρακτηρίζεται ως «απολύτως αναμενόμενη».

Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», έγκειται στο γεγονός ότι η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων, θα προχωρήσει σε θαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (323)
Tags:
Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, Μέτρα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK