ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Άρειος Πάγος καθορίζει ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», μπορούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή όπως ακριβώς επιθυμούν.

Ελεύθερα και όπως ακριβώς επιθυμούν θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», σύμφωνα με έγγραφο του εποπτεύοντος Εισαγγελέα Διαφθοράς και Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο.

Μεταξύ άλλων, στο εισαγγελικό έγγραφο, το οποίο έχει ως παραλήπτες τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis, επισημαίνεται ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζεται από:

  • Τον νόμο 2928/2001
  • Το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ)
  • Την υπ΄αριθμ. 429/2018

Ειδικότερα, η παράγραφος 4 του άρθρου 218 ΚΠΔ, αναφέρει τα εξής:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού, μάλιστα, κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί απόφαση των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για την άμεση κατάθεση των δύο μαρτύρων, χωρίς κουκούλες ή χρήση ηλεκτρονικών μέσων, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αλλοίωση των προσωπικών τους δεδομένων.

Η απόφαση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση των δύο μαρτύρων, οι οποίοι δεν προσήλθαν στην ειδική αίθουσα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου επρόκειτο να καταθέσουν ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία διερευνά το ενδεχόμενο σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis.

Ως απάντηση, τα μέλη της Επιτροπής διέταξαν τη βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων, με την Ελληνική Αστυνομία, ωστόσο, να μην καταφέρνει να τους εντοπίσει.

Από την πλευρά του, ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να επικοινώνησε με την Ελληνική Αστυνομία, εξηγώντας ότι δεν προσήλθε όχι από απείθεια, αλλά επειδή δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις που προβλέπει ο νόμος σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Tags:
προανακριτική επιτροπή, μάρτυρας, Εισαγγελία Διαφθοράς, εισαγγελέας, Βουλή, Novartis, Άρειος Πάγος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK