14:15 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (164)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).

Τη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει - για την υπόθεση της Novartis - ο προστατευόμενος μάρτυρας, με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής προσήλθε οικειοθελώς στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ). 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΑΝΤ1», η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της απόφασης του Αρείου Πάγου, με βάση την οποία οι προστατευόμενοι μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν, όπως ακριβώς επιθυμούν, διατηρώντας κρυφή την ταυτότητά τους.

Στον απόηχο αυτών, ο «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ το βράδυ της Παρασκευής, και συμφώνησε να καταθέσει για την υπόθεση της Novartis το απόγευμα της Δευτέρας, στις 16.00.

Για τις τελευταίες εξελίξεις έχουν ήδη ενημερωθεί και τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, τα οποία διερευνούν το ενδεχόμενο σκευωρίας από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Όσον αφορά την περίπτωση της «Αικατερίνη Κελέση», η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί, φοβούμενη μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα της. Ωστόσο, δεν αποκλείεται μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου, να εμφανιστεί και η ίδια ενώπιον των αρχών.

Η απόφαση του Άρειου Πάγου

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε νωρίτεραμ ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», μπορούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή όπως ακριβώς επιθυμούν.

Σύμφωνα με έγγραφο του εποπτεύοντος Εισαγγελέα Διαφθοράς και Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, που έχει ως παραλήπτες τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis, επισημαίνεται ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζεται από:

  • Τον νόμο 2928/2001
  • Το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ)
  • Την υπ΄αριθμ. 429/2018

Ειδικότερα, η παράγραφος 4 του άρθρου 218 ΚΠΔ, αναφέρει τα εξής:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού, μάλιστα, κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί απόφαση των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής για την άμεση κατάθεση των δύο μαρτύρων, χωρίς κουκούλες ή χρήση ηλεκτρονικών μέσων, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αλλοίωση των προσωπικών τους δεδομένων.

Η απόφαση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση των δύο μαρτύρων, οι οποίοι δεν προσήλθαν στην ειδική αίθουσα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όπου επρόκειτο να καταθέσουν ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία διερευνά το ενδεχόμενο σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis.

Θέμα:
Υπόθεση Novartis (164)
Tags:
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Άρειος Πάγος, μάρτυρας, ΓΑΔΑ, προανακριτική επιτροπή, Novartis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK