06:09 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Υπόθεση Novartis (164)
0 10
Βρείτε μας

Ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε, τη Δευτέρα (24/02), στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και φέρεται να υποστήριξε πως «δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο» μεταξύ άλλων.

Για οκτώ ώρες κατέθεσε, τη Δευτέρα (24/02), ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» στο πλαίσιο της εξέτασής του από την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που έγινε στη ΓΑΔΑ.

Εκεί, βρίσκονταν ο Ιωάννης Μπούγας, ο Θανάσης Πλεύρης (N.Δ.), ο Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Βασίλης Κεγκέρογλου (Κίνημα Αλλαγής). Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία, τουλάχιστον μέχρι να αρθεί το καθεστώς της προστασίας και δεν προσήλθε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

Η «Αικατερίνη Κελέση» αναμένεται να καταθέσει, στη μία το μεσημέρι.

«Δεν γνωρίζω κανέναν Παπαγγελόπουλο»

Ο «Μάξιμος Σαράφης», λοιπόν, λέγεται ότι κατέθεσε πως «δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο» και «δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση ή παρότρυνση». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όσα γνωρίζει, τα γνωρίζει ως εργαζόμενος της Novartis Hellas και ύστερα από σκέψη αποφάσισε να ενταχθεί στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα.

Η κατάθεση του μάρτυρα έγινε μέσω αλλοιωμένης φωνής και ηχητικών μηνυμάτων, καθώς είχε απαγορευτεί τόσο η αναμετάδοση της εικόνας του μάρτυρα όσο και η χρήση του κινητού τηλεφώνου του.

Δεν ήταν παρών σε καμία από τις πληρωμές

Πολλές από τις ερωτήσεις στον «Μάξιμο Σαράφη» αφορούσαν στις παράνομες πληρωμές -σύμφωνα με όσα είχε καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς- για φερόμενες παράνομες πληρωμές της Novartis σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να έχει προνομιακή μεταχείριση.

Εντούτοις, ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να είπε πως δεν ήταν παρών σε καμία από τις πληρωμές. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην προκαταρκτική επιτροπή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  στην κατάθεση του στη ΓΑΔΑ είπε ότι τις έχει «πιθανολογήσει» και επικαλέστηκε «φήμες».

Βέβαια, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τις φερόμενες παράνομες πληρωμές είχε αποκαλύψει ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, ενώπιον του «Μάξιμου Σαράφη» και άλλων στελεχών της εταιρείας.

Για όλα αυτά, ο προστατευόμενος μάρτυρας λέγεται ότι επικαλέστηκε «ηλεκτρονικά μηνύματα, έγγραφα και βιντεοσκοπημένες ομιλίες του Κωνσταντίνου Φρουζή σε στελέχη της Novartis».

Ο ίδιος, πάντως, φέρεται να είπε «όχι» σε  κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, Νικόλαο Μανιαδάκη, τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και τον εκδότη-διαφημιστή, Εμμανουήλ Βουλκίδη.

Τι φέρεται να δήλωσε για τον Μανιαδάκη

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής στάθηκαν περισσότερο στα όσα είχε καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης» στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Σε ερώτηση για τον κ. Μανιαδάκη και την κ. Τουλουπάκη, ο προστατευόμενος μάρτυρας λέγεται πως απάντησε ως εξής:

«Για τον κ. Μανιαδάκη κατέθεσα από τον Ιανουάριο του 2018 ότι είχε εμπλοκή στην υπόθεση. Η κ. Τουλουπάκη δεν το κατέγραψε, γιατί δεν ήθελε, πιθανολογώ, να τον βγάλει από το καθεστώς προστασίας. Έπειτα από 10 μήνες, με κάλεσε και μου είπε να γίνω πιο συγκεκριμένος για τον κ. Μανιαδάκη».

Στη συνέχεια, ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να διευκρίνισε ότι δεν έχει δώσει κατάθεση στις αμερικανικές αρχές.

Οι Αντεισαγγελείς κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης, που θα λάβουν τα πρακτικά, θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις απαντήσεις του «Μάξιμου Σαράφη» για όσα είχε καταθέσει στην Ελένη Τουλουπάκη, τόνισε μέλος της προκαταρκτικής επιτροπής μετά την κατάθεση του μάρτυρα.

Τα στοιχεία που φέρεται να έδωσε ο μάρτυρας

Ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται -σύμφωνα με πηγές κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ- να έδωσε πολλά στοιχεία «για το πώς είχε στηθεί η υπόθεση, για τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό, τον γνωστό και ως "ιερό δισκοπότηρο", για όλες τις "εταιρείες-πλυντήριο" εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και πως γινόταν το ξέπλυμα, μέσω διαφημιστικών εταιρειών, για το ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με τους υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη και μίλησε για χρηματισμό τους».

Στη συνέχεια, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο μάρτυρας ανέφερε πως «δωροδοκήθηκε ο -τότε- υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και ο κ. Παπαδημητρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τα εμβόλια και τον μοριακό έλεγχο HIV». Ακόμα, ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να είπε ότι «ο Φρουζής παραδεχόταν τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και γιατρών».

Ο μάρτυρας, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «επιβεβαίωσε τον ρόλο του Μανιαδάκη και του Βουλκίδη, στο πλαίσιο συστηματικής διαφθοράς χιλιάδων γιατρών καθώς και ελέγχου των ΜΜΕ».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διατείνονται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» έκανε λόγο για «δωροδοκίες που ήταν στο πρόγραμμα της εταιρείας ώστε να επηρεάζονται οι κρατικοί παράγοντες και οι υπουργοί και να εκδίδουν αποφάσεις προς όφελος της Novartis» και, επιπροσθέτως, είπε ότι «υπήρχε πρόγραμμα επηρεασμού των δημοσιογράφων και ΜΜΕ για να διαμορφώνουν κλίμα και να επηρεάζουν κρατικούς αξιωματούχους και υπουργούς».

Επίσης, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα "Μάξιμου Σαράφη"» και προσθέτει «η θεωρία περί σκευωρίας κατέρρευσε».

Θέμα:
Υπόθεση Novartis (164)
Tags:
κατάθεση, Novartis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK