07:30 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Σύνορα Έβρου (214)
0 0 0
Βρείτε μας

Τεταμένο - για 4η ημέρα - παραμένει το κλίμα στη νεκρή ζώνη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, όπου χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα.

Δριμεία επίθεση στην Τουρκία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντάς την «επίσημο διακινητή» και έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις με την επόπτευση των συνόρων στον Έβρο μαζί με την ηγεσία της Ε.Ε. και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά γι’ αυτό και η Ελλάδα περιμένει απτή αλληλεγγύη.

Εκτίμησε ότι η κρίση που παρατηρείται στα σύνορα δεν αφορά το προσφυγικό πρόβλημα αλλά την προσπάθεια της Τουρκίας να στρέψει αλλού την προσοχή, εκτός Συρίας.

Χαρακτήρισε υποχρέωση της χώρας την «φύλαξη της εθνικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Κινούμαστε απόλυτα στο πλαίσιο τους διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα μπορεί να προφυλάξει τα σύνορα της, αποτρέψαμε την παράνομη είσοδο σε πάνω από 24.000 μετανάστες».

Επανέλαβε το μήνυμά του προς τους πρόσφυγες και μετανάστες «μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε την ευθύνη της επιλογής στο ακέραιο».

Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να μένει στα λόγια, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης «πρέπει να την αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες των οποίων απειλείται η γαλήνη και η ασφάλεια».

«Πρώτα η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό. Χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης αλλά όχι σε καθεστώς απειλών. Δεν εκβιάζεται ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη. Οπλισμένοι με το δίκαιο και τη λογική θα νικήσουμε», πρόσθεσε.

«Η Κομισιόν δίνει 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα»

Τη χορήγηση επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΚομισιόνΟύρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ενώ προανήγγειλε ότι η Frontex αναπτύσσει ομάδα ταχείας επέμβασης.

​«Θα χειριστούμε αυτό το πρόβλημα με ενότητα και αποφασιστικότητα. Όσοι δοκιμάζουν την ενότητα της Ε.Ε., θα απογοητευτούν. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα» κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την υποστήριξη στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας., εξέφρασε την υποστήριξη στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη τον προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Στη συνέχεια επιτήρησαν τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο για να δουν από κοντά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησαν αμέσως μετά σε κοινές δηλώσεις.

Νεα μηνύματα
 • 15:43

  Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε το βάρος στις χώρες των συνόρων

  Ο πρωθυπουργός τόνισε, κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις, ότι είναι μία δύσκολη δουλειά αυτή που γίνεται στα σύνορα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τώρα που η απειλή έχει υλοποιηθεί ανεπιτυχώς «να δοκιμάσουμε μία νέα προσέγγιση».

  «Είναι το λιγότερο που οφείλουμε στους ανθρώπους αυτούς που νιώθουν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν και γίνονται μέσο προς εκμετάλλευση» ανέφερε.

 • 15:36

  Σασόλι προς Τουρκία: Πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της

  «Υπάρχουν πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι, οφείλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον τους, να το προστατεύσουμε, και επ' αυτού η δέσμευση των ευρωπαϊκών κρατών θα πρέπει να είναι πιο γενναιόδωρη» παρατήρησε ο κ. Σασόλι.

  Επέκρινε «πολλές αποφάσεις ευρωπαϊκών χωρών» καθώς όπως είπε «δεν βασίστηκαν στην γενναιοδωρία αλλά στο προσωπικό τους συμφέρον».

 • 15:33

  Νταβίντ Σάσολι: Να ενισχύσουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό

  Την ανησυχία του ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν ακούν εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι στις κοινές δηλώσεις μετά την επίσκεψη στα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας στον Έβρο.

  Ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες και σε όσους προσπαθούν να προστατεύσουν, όπως είπε, ανθρώπους.

 • 15:31

  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, σας ευχαριστούμε για τη δουλειά που κάνετε

  «Η κατάσταση στα σύνορά μας είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά, θα χειριστούμε το ζήτημα με αλληλεγγύη. Η ενότητά μας θα κυριαρχήσει. Χρειάζονται ψύχραιμες ενέργειες με βάση τις αξίες μας. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα» δήλωσε μεταξύ άλλων.

 • 15:28

  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες

  «Οι μετανάστες έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αναφέρθηκε στην ομάδα ταχείας παρέμβασης που ετοιμάζει να αναπτύξει η Frontex.

 • 15:26

  Σαρλ Μισέλ: Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα

  Την εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς όπως είπε μπορεί να υπερασπίζεται τα σύνορα και να υπηρετεί και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τόνισε ότι αναμένει από την τουρκική πλευρά να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία.

  «Αυτό που κάνετε, είναι κρίσιμης σημασίας για την Ε.Ε. Η παρουσία μας, εδώ σήμερα, είναι ένα σημαντικό μήνυμα. Είμαστε μαζί. Είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των συνόρων» τόνισε. 

 • 15:24

  Μητσοτάκης προς ηγέτες Ε.Ε.: Μέχρι τώρα η Ε.Ε. απέτυχε, η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι αυτό αλλάζει

 • 15:22

  Μητσοτάκης: Όπλο μας η νομιμότητα και η αποφασιστικότητα

  «Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στο φρόνημα του λαού και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  «Η Ελλάδα έχει αποδείξει τη φιλοξενία της, όταν αργεί μια λύση ο ανθρωπισμός γίνεται αγανάκτηση» τόνισε. «Δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα» τόνισε.

 • 15:20

  Μητσοτάκης: Ασύμμετρη απειλή, υποχρέωση να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου

 • 15:19

  Μητσοτάκης: Είδαμε τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της

  Βολές κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταλογίζοντάς της παραβίαση της κοινής δήλωσης με Ε.Ε. και για εκμετάλλευση των προσφύγων. «Δυστυχώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή προσφύγων».

 • 15:18

  Μητσοτάκης: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ε.Ε., περιμένουμε απτή αλληλεγγύη

 • 15:17

  Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται για προσφυγικό πρόβλημα, η Τουρκία θέλει να στρέψει την προσοχή αλλού εκτός Συρίας

live
Μητσοτάκης: Ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας - Επίσημος διακινητής η Τουρκία - Βίντεο
+
Θέμα:
Σύνορα Έβρου (214)
Tags:
Σαρλ Μισέλ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, Ελλάδα, σύνορα, Έβρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK