20:14 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Σύνορα Έβρου (214)
0 0 0
Βρείτε μας

Για την σοβαρή ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μίλησε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε τις πράξεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας για την απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύει στο εξής σε μετανάστες να διασχίζουν το Αιγαίο.

Ο κ. Πέτσας μίλησε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Open, αναφέρθηκε και στην ανάγκη αναθεώρησης του Δουβλίνου 4 σχολιάζοντας πως υπάρχει συναντίληψη με τη Γερμανία.

Εμφανίστηκε δε επιφυλακτικός ως προς τις εξαγγελίες της Άγκυρας διαπιστώνοντας πάντως, ωστόσο, αναδίπλωση από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν.

«Κάτι τέτοιο είχε ακουστεί και την προηγούμενη μέρα για τον Έβρο και είδατε τι έγινε χθες. Μέχρι και οχήματα που τραβούσαν τον φράκτη για να τον ρίξουν, είδαμε χθες το βράδυ. Θα δείτε και αργότερα, μέσα στην ημέρα, ό,τι υλικό έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε από αυτές τις ενέργειες. 'Αρα, κρατάμε μικρό καλάθι για τις δηλώσεις. Αυτό που βλέπουμε, πάντως, από το τέλος της εβδομάδας, είναι μια αναδίπλωση του κ. Ερντογάν, βλέποντας ότι απομονώνεται. Ξέρει ότι έχει να επιλέξει μεταξύ δύο δρόμων. Είτε θα αλλάξει πολιτική και θα τύχει οικονομικής ή άλλης στήριξης από την Ευρώπη, είτε θα συνεχίσει αυτή την αδιέξοδη πολιτική και θα υποστεί κυρώσεις», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Δεν συμφέρει τον Ερντογάν 

Εκτίμησε δε πως αν ο Ερντογάν προσπαθήσει να φτιάξει καταυλισμό στην περιοχή, θα έχει δυσανάλογα μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις.

«Το μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορίου της περιοχής αυτής γίνεται οδικώς μέσω της Ελλάδας και της Εγνατίας οδού. 'Αρα, δεν έχει συμφέρον η Τουρκία να συνεχίσει αυτή την κατάσταση για πολύ καιρό», είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη και σε περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή του δάσους των Καστανιών από τη μεριά της Τουρκίας λόγω των φωτιών.

Αποφασιστική η στάση της Άθήνας

Ακόμη επανέλαβε την πάγια στάση της Αθήνας απέναντι στην Τουρκία.

«Δείξαμε αποφασιστική στάση. Και η Τουρκία καταλαβαίνει ότι από τον Έβρο, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι δίπλα μας όλη η Ευρώπη. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Δεν εκβιαζόμαστε από την Τουρκία ή από τον οποιονδήποτε. Επομένως, είναι και προς το συμφέρον της να αλλάξει στάση», ανέφερε.

Fake news από την Άγκυρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε για διακίνηση fake news τον πρόεδρο της Τουρκίας και τους υπουργούς του.

«Βλέπουμε συνεχώς πολλά βίντεο τα οποία έχουν κατασκευαστεί από την τουρκική πλευρά. Υπάρχουν κι άλλα βίντεο που δείχνουν ανθρώπους με πιστόλια να απειλούν ανθρώπους για να μπουν σε λεωφορεία για να έρθουν στην Ελλάδα. Έχουμε δει άλλους, οι οποίοι λένε ότι η μεταφορά τους στα σύνορα είναι πολιτική επιλογή της τουρκικής Κυβέρνησης. Έχουμε δει την στρατοφυλακή να συνοδεύει λεωφορεία προς την Ελλάδα. Χρησιμοποιεί ανθρώπους, όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ως πιόνια. Εμείς, απέναντι στα fake news και απέναντι σ' αυτό το οργανωμένο σχέδιο, απαντάμε ξεκάθαρα: Φυλάσσουμε τα σύνορά μας τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Λέμε παντού -και στην διπλωματική οδό, αλλά και στα ξένα Μέσα- τι πραγματικά συμβαίνει. Φροντίζουμε κάθε μέρα να τροφοδοτούμε τα ελληνικά και τα ξένα Μέσα με εικόνες και με βίντεο για το τι συμβαίνει πραγματικά στη θάλασσα και στην ξηρά».

Ακόμη έκανε γνωστό ότι ο Τούρκος Πρέσβης, έχει κληθεί εδώ και μέρες από το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Μιλάμε για ένα οργανωμένο σχέδιο από την Τουρκία. Είδαμε ανθρώπους οι οποίοι είχαν πάει μέχρι τον φράχτη, κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν και προσπάθησαν να γυρίσουν πίσω, να τους ξυλοφορτώνουν για να ξαναγυρίσουν πάλι κοντά στο φυλάκιο των Καστανιών. (…) Ελπίζουμε να σταματήσει αυτό, γιατί είναι μια κατευθυνόμενη προσπάθεια, οργανωμένη από την Τουρκία, η οποία δεν αποδίδει».

Τέλος ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην κρίση στον τομέα της υγείας λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού επισημαίνοντας πως δίνεται προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.

Θέμα:
Σύνορα Έβρου (214)
Tags:
ένταση, Κυβέρνηση, σύνορα, Έβρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ελλάδα, Τουρκία, Στέλιος Πέτσας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK