ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά και να επιστρέψουν η Ελλάδα και η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο κ. Κουμουτσάκος, σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και επισημαίνει ότι είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει όλους τους συνομιλητές του σε επίπεδο ΕΕ πως η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει τα σύνορα.

«Πιστεύω ότι η αντίδραση της ΕΕ στην κατάσταση θα ήταν ισχυρότερη και πιο συγκεκριμένη αν μας είχαν ακούσει πιο προσεκτικά και θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία. Θα έπρεπε να είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εκβιαστεί. Αυτό δεν συνέβη και τώρα ο Ερντογάν πραγματοποίησε τις απειλές του», προσθέτει σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και σημειώνει, πως το γεγονός ότι οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ήρθαν στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία «ήταν ένα ισχυρό μήνυμα».

Ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα ζητάει μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, ουσιαστικά τα σύνορά μας είναι τα σύνορα ολόκληρης της ΕΕ», ενώ εκφράζει την ανησυχία του ότι μετά το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων οι ροές θα κατευθυνθούν προς τα νησιά.

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτηρίζει fake news τους ισχυρισμούς της 'Αγκυρας ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα από την Τουρκία, ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν μετανάστες στα σύνορα και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό στα σύνορα και τονίζει ότι «η Τουρκία διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο και το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια».

Επίσης, σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να στείλει 1.000 στρατιώτες στα σύνορά της, ο αναπληρωτής υπουργός απαντά ότι «αυτή η απόφαση είναι πολύ επικίνδυνη, είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση» και συνεχίζει: «Με αυτό, η Τουρκία δεν εκμεταλλεύεται πλέον μόνο τους απελπισμένους, αλλά τους χρησιμοποιεί ως όπλα. Η 'Αγκυρα κάνει ό, τι μπορεί για να πάρει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ και να στηρίξει τη σύγκρουση στη Συρία», ενώ προσθέτει ότι η ενέργεια αυτή της Τουρκίας «θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, τέλος αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει πια να εκβιάζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ οι δύο χώρες πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επαναφερθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την οποία η 'Αγκυρα παραβιάζει αυτή τη στιγμή, όπως υποστηρίζει.

Tags:
σύνορα, Τουρκία, Έβρος, ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταναστευτικό, μετανάστες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK