01:59 05 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στο Βερολίνο θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Διπλός είναι ο στόχος του ταξιδιού του πρωθυπουργού.

Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα, Δεύτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βερολίνο.

Επί τάπητος θα τεθούν το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορα. Αυτός είναι εξάλλου ο ένας στόχος του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία και την Αυστρία όπου θα βρεθεί αύριο, Τρίτη. Δεύτερος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων με χώρες – κλειδιά προκειμένου η Ελλάδα να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα που απαιτείται για να προχωρήσει η εισροή διεθνών κεφαλαίων.

Όσον αφορά τη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» το παιχνίδι της Τουρκίας «στην πλάτη» προσφύγων και μεταναστών.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε δηλώσει ότι η κ. Μέρκελ είχε εκφραστεί «ξεκάθαρα» για την πρακτική του Ερντογάν, ασκώντας του κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε αδιέξοδο και σε κλειστά για εκείνους σύνορα.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στις δηλώσεις της για το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ δεν παραλείπει να εκφράσει ταυτόχρονα και την «κατανόησή» της προς την τουρκική πλευρά, η οποία «σηκώνει μεγάλο βάρος», καθώς φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες και να διακηρύσσει τη δυσαρέσκειά της για την αντιμετώπισή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η καγκελάριος είχε δηλώσει ότι εάν η ΕΕ και η Τουρκία δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να προσφέρει και βοήθεια διμερώς. Εξάλλου, η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή είχε εγκρίνει την εκταμίευση 32 εκατ. ευρώ για την τεχνική αναβάθμιση της τουρκικής Ακτοφυλακής με ελπίδα να ελεγχθούν αποτελεσματικότερα οι ενέργειες των διακινητών στο Αιγαίο.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή της προς την Ελλάδα. Το Βερολίνο θέλει να αποτρέψει μια επανάληψη της κρίσης του 2015. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται τη συνεργασία της Ελλάδας, αλλά στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η στήριξη στην Τουρκία, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Ως εκ τούτου θεωρείται βέβαια ότι η Μέρκελ θα επιμείνει με κάθε μέσο στη διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Το συμφέρον και των δύο πλευρών είναι η συνέχιση αυτής της συνεργασίας στην μεταναστευτική πολιτική, όπως την ορίζει η συμφωνία», είχε δηλώσει ο Ζάιμπερτ.

Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με δημοσιεύματα για τα γεγονότα στον Έβρο και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου με τα γερμανικά ΜΜΕ να ασκούν κριτική για τις συνθήκες που ζουν πρόσφυγες και μετανάστες. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί δημοσιογράφοι είχαν θέσει ζήτημα τήρησης διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

«Θεωρώ ότι οι χειρισμοί στα σύνορα συνάδουν με την αρχή της αναλογικότητας και είναι κατάλληλοι», είχε δηλώσει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ αναμένεται επίσης να συζητηθεί και η γερμανική πρόταση για το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που ενδεχομένως θα αντικαταστήσει τον Κανονισμό του Δουβλίνου και θα αποτελέσει σημείο αιχμής της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ το β' εξάμηνο του έτους.

Ο διπλός στόχος Μητσοτάκη σε Βερολίνο και Βιέννη

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιδιώκουν πλέον ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και την οικονομία έχοντας να επιδείξουν την επιτυχημένη αποτροπή εισόδου στην Ελλάδα, και άρα στην Ευρώπη, των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία.

Αναλυτικά, στόχος είναι να πιστοποιηθεί το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε μια φάση ισχυρής ανάπτυξης, ευημερίας και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με επέκταση σε νέους δυναμικούς τομείς.

Ταυτόχρονα, στόχος είναι η Γερμανία να έρθει ακόμα πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό και τον ρόλο της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένων των στενών οικονομικών δεσμών Βερολίνου-Άγκυρας, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει την προσήλωση της κ. Μέρκελ στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία, ενώ θέλει να αξιολογήσει και τη δική της αντίδραση σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον Έβρο.

Παρόλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει την Άνγκελα Μέρκελ για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο όσο και για το γεγονός ότι υπήρξε εμπλοκή των τουρκικών αρχών στην υποκίνηση των μεταναστών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

  • Στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και της καγκελαρίου Μέρκελ στο Οικονομικό Φόρουμ.
  • Στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την 'Ανγκελα Μέρκελ.
  • Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με Γερμανούς επενδυτές.
  • Στις 20.00 (ώρα Ελλάδας), ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.
Tags:
οικονομία, μεταναστευτικό, Τουρκία, Ελλάδα, Γερμανία, Άνγκελα Μέρκελ, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK