ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό και τις προβλέψεις για τη γονική άδεια ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς θα προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου (ΠΝΠ) που θα εκδοθεί σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η ΠΝΠ θα περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις εργασιακές σχέσεις, όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Τι θα ισχύει με τη γονική άδεια για τα κλειστά σχολεία

Η άδεια ειδικού σκοπού θα είναι επιπρόσθετη της κανονικής άδειας και θα μπορεί να τη λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10 Απριλίου 2020.

Για κάθε 4 ημέρες άδειας, οι 3 ημέρες θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και η 1 ημέρα θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύπτει το 1/3 των αποδοχών του.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύπτει το σύνολο των αποδοχών.

Δεν δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού και οι δύο γονείς ταυτόχρονα.

Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, έχει προσβληθεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι λαμβάνονται τα εξής μέτρα:

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ αποστάσεως.

Για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, δημιουργείται η δυνατότητα εργασία με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι η ΠΝΠ θα αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό ο προϋπολογισμός του υπουργείο Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται νέες δαπάνες για προσλήψεις.

Όσον αφορά τη λήψη πρόσθετων μέτρων τόνωσης ρευστότητας της οικονομίας, ο κ. Πέτσας διαμήνυσε ότι τα συναρμόδια υπουργεία είναι έτοιμα για τη λήψη μέτρων μετά και τις αποφάσεις που θα πάρει το επικείμενο Eurogroup.

 

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
εργαζόμενοι, άδεια, Μέτρα, Στέλιος Πέτσας, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK